uyku eğitimi yöntemleri

Birçok aileden kısa süren gündüz uykuları konusunda çok sayıda telefon ve e-mail alıyorum. Bu nedenle bu blog yazısını yazmak ve bu konuda zorluk çeken ailelere yardımcı olmak istedim.

  • Bebeğim sadece 45 dakika uyuyor ve ağlayarak uyanıyor.
  • Bebeğim hiç gündüz uykusu uyumuyor.
  • Bebeğim çok az gündüz uykusu uyuyor.
  • Bebeğim gündüz uykusuna çok direniyor, çok zor uyuyor.

Bunlar size de tanıdık geliyor mu?

Cevabınız EVET ise lütfen okumaya devam edin.

Bebeklerin fiziksel ve zihinsel olarak gelişebilmeleri için yaşına uygun şekilde hem gündüz hem de gece ihtiyacı olan uykuyu uyumaları gereklidir. İyi bir gündüz uykusu gece uykusunu da beraberinde getirir. İstisna 3-3,5 yaşındaki çocuklarda farklı olabilir. Bu yaştaki bebekler geçiş döneminde olup gündüz uykusunu kesebilirler.

Yine de bir bebeğin 4 yaşına kadar gündüz uykusu uyuması gelişimi için önem taşır. Eğer bu yaşta bir bebeğiniz var ise ve gündüz uykularını artık uyumuyorsa akşam yatma saatini mutlaka öne çekmenizi öneririm. Bu şekilde bebeğiniz ihtiyacı olan uyku süresini tamamlamış olur.

UYKU PENCERESİNE DİKKAT
Bebeklerin yaşlarına göre gündüz iki uyku arasında uyanık kalabilecekleri belirli süreler vardır. Bir yeni doğanın iki uyku arasında uyanık kalabileceği süre yaklaşık 45 dakikadır. Bebekler büyüdükçe gündüz iki uyku arasında uyanık kalabilecekleri süreler de artar.

6-8 aylık bebekler için yaklaşık 2-3 saat,
9-16. aylık bebekler için 3-4 saat,
16-18. aylık bebekler için ise 4,5-6 saattir.

Yani eğer siz bebeğinizi uyandıktan 2 saat sonra uyutmanız gerekirken, 4 saat sonra uyutursanız bebeğiniz ya çok zor uykuya dalar, ya da uyusa bile saat kurmuşçasına 30-45 dakika sonra uyanır. Bunun temel nedeni aslında bebeğinizin çok yorgun düşerek uykuya yatmasıdır.

Uykusu geldiği o doğru zamanı yakalar ve hemen yatağa yatırırsanız aslında bebeğiniz kolaylıkla uyur. Bilinenin aksine eğer siz bebeğinizin uykusu daha çok gelsin veya daha uzun uyusun ya da daha kolay uyusun deyip bebeğinizi daha uzun süre uyanık tutmaya çalışırsanız işte o zaman bebeğiniz stres hormonu salgılamaya başlar ve hiperaktif gibi gözükmeye başlayabilir.

BEBEKLERİN UYKU DÖNGÜSÜ
Bir diğer neden ise bebeklerin uyku döngülerinin yaklaşık olarak 45 dakika olmasıdır. Bu uyku döngüsünü tamamlayan bir bebek uyanabilir. Hafif uykuya geçtiği sırada uyanan bir bebek çeşitli sesler çıkarabilir, çığlık atıp ağlayabilir ama fırsat verirsek yeniden uykuya dönebilir.

Buna fırsat vermek için bebeğinizden bir ses geldiğinde önce derin bir nefes alın ve sesleri dinlemeye çalışın. Bu seslerin gerçek uyanıklık sesleri olup olmadığını anlamaya çalışın.  Size ihtiyacı olursa emin olun bunu mutlaka anlarsınız. O zaman hiç vakit kaybetmeden bebeğinizin yanına gidin.

45 dakika sonra uyanan bebeğinizin uykusu bitmiş gibi davranarak onu hemen yataktan almak yerine, onu uykuya geri döndürmeye çalışmak da gündüz uykularının zaman içerisinde uzamasına yardımcı olacaktır. Böyle bir durumda bebeğinizi ne şekilde uyutuyorsanız, yine aynı desteği sağlayarak uykuya geçmesine yardımcı olabilirsiniz.

KENDİ KENDİNE UYUMA BECERİSİ
İyi ve kaliteli bir gündüz uykusunun temeli bebeğin kendi kendine uyuma becerisinin olup olmadığı ile de yakından ilişkilidir. Eğer bebeğinize bu beceriyi kazandırmak istiyorsanız, bu işe gündüz uykularını iyi aldığı bir günün gecesinde başlamanız daha doğru olacaktır.

Çünkü henüz gece kendi kendine uyuma becerisini geliştirmemiş bir bebeğin gündüz uykuları sırasında kendini rahatlatması çok daha zor olacaktır. Bunun nedeni gece uyku baskısının gündüze oranla daha yoğun olmasıdır.

TUTARLILIK ESASTIR
Tutarlılık ve düzen de iyi bir gündüz uykusunun olmazsa olmazlarındandır. Elbette robotik bir düzenden bahsetmiyorum ama bebeklerimizin her gün yaklaşık olarak aynı saatlerde uyuması biyolojik saatleri için önemlidir ve uykulara katkısı vardır.

Gece uykuları gibi gündüz uykularından önce de uygulayacağınız rahatlatıcı bir rutin ile bebeğinizin uyku zamanı geldiğinin sinyallerini anlamasını sağlayabilirsiniz.

Gündüz uykularının çözümü çoğu kez gece uykularını çözmekten daha uzun zaman alsa da çözümü sabır ve tutarlılıkla mümkündür.

Lütfen pes etmeyin!

BEBEĞİM GÜNDÜZ YETERLİ UYUYOR MU?
Bebeğinizin gündüz yeterli uyku alıp alamadığının sorusunun yanıtı ise sizde saklıdır. Bebeğiniz yorgun ya da huysuz gözüküyor ise gündüz uykularının süresini arttırmanız önemlidir.

Ancak her zaman vurgulamaya çalıştığım gibi her bebek farklı ve özeldir. Eğer yaşına göre daha az gündüz uykusu uyumasına rağmen mutlu ve enerjik bir bebeğe sahipseniz de bebeğinizin bu özelliğine saygı duymanız gerekir.

Bebekler ilk sabah uykusuna öğleden sonraki uykulara göre daha az direnç gösterirler. Bu fırsatı da mutlaka değerlendirmenizi öneririm.

Mutlu ve Deliksiz Uykular Dilerim.

Sevgilerimle,
Güliz G. Özsaruhan
0-3 Yaş Bebek Uyku Danışmanı