bebeklerde uyku eğitimi

Yorgun Anne ve babalardan sıklıkla duyduğum bazı cümleler var.

  • Bebeğimi tam denildiği gibi yatağına koydum, bekledim ama uyumadı, başaramadık. Bu çocuk asla uyumayacak!
  • Benim çocuğum çok hareketli, bu çocuğun bu kadar uykuya ihtiyacı yok!
  • Yeni bir kitap okudum, orada bebeğimi nasıl uyutabileceğim yazıyordu. Uyguladık. Ama olmadı. Bu çocuk uyumayacak!
  • Bebeğim sabahları çok erken kalkıyor, sabah 5’de. Bu çocuk da böyle, çok denedim ama yapacak bir şey yok!
  • Gece 23.00’den önce uyumuyor, ne yapsam da uyutamıyorum!
  • Akşam uykuya çok zor geçiyor, ne yapsam da olmuyor!
  • Gündüz hiç uyumuyor!
  • Bensiz asla uyuyamaz!
  • Bizimki halen geceleri çok acıkıyor, gündüz bu kadar yemiyor.
  • Sabaha kadar uyuması sadece güzel bir rüya olmalı!

Size de bunlardan bazıları tanıdık geliyor mu?

Yukarıda saydıklarım duyduklarımdan ve kendi yaşadıklarımdan sadece bazıları. Eminim ki bunlardan farklı yaşanılan yaratıcı! bir çok farklı olay başınıza geliyordur.

Anne olduğum ilk günden beri söylüyorum. Bebekle her yeni gün yepyeni bir macera. Hele bir de gece boyunca kesintisiz uyuyan bir bebeğiniz varsa ve eğer biz de uykumuzu güzel bir şekilde alabiliyorsak işte o zaman yaşadığımız maceralar çok daha keyifli, çok daha eğlenceli hale gelebiliyor.

Bebeklerde Uyku Eğitimi için 6 Püf Nokta

Peki, neden bazıları bebeklerine uyumayı öğretebiliyor da, bazılarımız bu konuda başarılı olamıyor. Yaptığımız başlıca hatalarımız neler ve bu hatalarımızı nasıl düzeltebiliriz? öğrenmek istiyorsanız devam edin lütfen.

1- Tutarlı olmak

Bebeklerde uyku eğitimi aşamasında, tuvalet eğitimi verirken, 2 yaş sendromunu yönetmeye ve sinir krizleri ile baş etmeye çalışırken yani her ne yaşta olursa olsun çocuk yetiştirirken anne- babaları başarıya götürecek en önemli özellik: TUTARLILIK.

Ne yapmayı seçerseniz seçin, tutarlı olun. Bebeğinize karışık mesajlar vererek onun kafasını karıştırmayın. Akşam yatağında yatırıp, sonra yorgunluktan bitap düştüğünüz için sabahın 05.00’inde onu yatağınıza almayın. Unutmayın bebeklerin saat kavramları yoktur.

Bebeğinize uyku eğitimi verirken plana sıkı sıkıya bağlı kalın. Evet, biliyorum çok yorgunsunuz, gecenin üçünde plana uymak, bebeğinizi memeye alıp emzirmekten çok daha zor geliyor. Hepsini biliyorum, inanın biliyorum çünkü ben de yaşadım.

Ancak bunlar sadece size kısa vadeli çözümler getirecek. Oysaki sadece 1- 2 haftada tutarlılığınız ve sabrınızla bebeğinize gece boyunca uyumayı öğretebilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan güzel bir plan ve ne olursa olsun bu plana bağlı kalarak tutarlı olmak! Hep hedefinize odaklanın, gözünüz hedefinizde olsun, ayağınıza takılan çakıl taşlarında değil.

2- Ne yapacağınızı tam olarak biliyor musunuz?

Bebeğinize, sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırırken tam olarak neler yapacağınızı, karşılaşabileceğiniz her türlü senaryoda nasıl davranmanız gerektiğini adım adım bilmeniz ve bu planı içselleştirmeniz gerekiyor.

Yapacağınız tüm adımları teker teker zihninizde canlandırırsanız, zihnen kendinizi de hazırlamış olursunuz. Böylece planınızı uygulamanız da kolaylaşır. Planınızı bebek uyku danışmanınız hazırlıyor ise anlamadığınız, kuşku duyduğunuz her şeyi sorun. Planın üstünden birlikte adım adım giderek, senaryolarınızı kafanızda netleştirin.

3- Evdeki herkesin aynı fikirde olduğundan emin olun

Eğer siz bebeğinize uyku eğitimi vermek için bir plan dahilinde bebeğinize koçluk yapıyor ve evde yaşayan eşiniz, anneniz, kayınvalideniz veya bakıcınız bu konuda sizinle aynı fikirde olmayıp hem bakışları hem de fikirleriyle bu konuda size destek olmuyorlarsa bu size hiç yardımcı olmayacak aksine işleri zorlaştıracaktır.

Yeni alışkanlıklar kazandırmaya çalışırken başarının anahtarı sizin kararlılığınızdır. Eğer eşiniz ya da evde yaşayan diğer bireyler sizinle aynı fikirde değilse, bir aile meclisi oluşturarak uyku konusunda yaşadığınız sıkıntılarınızı, hedeflerinizi ve bu hedeflere ulaşmak için yapacaklarınızı önceden konuşmanızı ve bu konuda hem fikir olmanızı öneririm.

4- Zamanlama

Hayatımızın her alanında olduğu gibi, başarının diğer bir önemli anahtarı da doğru zamanda yapılmasıdır.

Taşınma – yeni bakıcı – misafir – seyahat – annenin işe dönmesi – boşanma – hastalık – ölüm yani kısacası sağlıklı uyku eğitimine başlayacağımız zamanı iyi seçmek çok önemlidir. Tabi ki hayat biz planlarken başımıza gelenlerdir ancak biz yine de ön görebildiğimiz değişiklikleri minimuma indirerek en az 2 hafta tutarlı bir dönem planlamalıyız.

5- Değişikliğe gece uykuları ile başlamak

Gündüz uykuları geceyi – gece uykusu da gündüz uykularını etkiler. Değişikliğe her zaman akşam uykuları ve gece boyunca süren uyanmalar ile başlamanızı daha sonra gündüz uykuları üzerinde çalışmalara başlamanızı öneririm.

Çünkü Gece uykuları daha çabuk cevap verir.

Neden mi?

Günlük ritimlerinden dolayı bebekler geceleri daha kolay uyurlar. Fiziksel olarak vücutları uykuya gece daha çok ihtiyaç duyar. Gündüz saatleri ise çok daha fazla uyarıcı olduğundan ve gün ışığı da melatonin hormonunun (uyku hormonu) salgılanmasını engellediğinden bebeğiniz gündüz saatlerinde uykuyla daha çok savaşacak gücü kendinde bulabilir.

6-Kötü – kısa – yetersiz gündüz uykularının nedeni bebeklerin çok yorgun olmasıdır.

Yukarıda da belirtmiştim. Gündüz uykuları geceyi – geceler de gündüz uykusunu etkiler. Hepsi birbirine bağlıdır. Sanılanın aksine eğer bir bebek gündüz uykusunu iyi almışsa geceleri daha uzun uyur.

Eğer gece uykularını düzene sokar, bebeklerinize kendi kendilerine uyuma becerisi kazandırırsanız, bu yeni becerinin daha sonra gündüz uykularına da yansıdığını görürsünüz.

Dünya’da milyonlarca anne ve baba çocuklarına sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırabilmek için koçluk yapıyor.

Bunu siz de başarabilirsiniz.

Hem kendinize hem de bebeğinize güvenin!

Sevgilerimle,

Güliz G. Özsaruhan
0-3 Yaş Bebek Uyku Danışmanı