2 yaş uyku düzeni

Çocuğunuz Değişime Hazır mı?

Sanıyorum 2 yaş uyku düzeni oluşturmaya çalıştığınız zamanlarda karşınıza çıkacak olan ilk soru: “Bebeğimi ne zaman büyük yatağa geçirebilirim” olacaktır.

Çocuklar genellikle 2 ile 3,5 yaşları arasında bebek yatağından çocuk yatağına geçmek için hazır olurlar. Hatta bir çok çocuk sanılanın aksine 3,5 yaşına gelene kadar bu değişime hazır olmaz. Çocuğunuzu hiç bir zaman zorlamayın. Bu değişim her ne kadar biz yetişkinler için küçük gibi görünse de bir çocuk için çocuk yatağına geçmek büyük bir değişimdir. Çünkü beşik onlar için güvenli alandır.

Çocuklar her ne kadar büyümek için can atsalar da bir çoğu için büyümek korkutucudur. Eğer çocuğunuz tuvalet eğitimini tamamladı ise, artık büyük yatakta yatmak istediğini kendi söylüyorsa, beşikten atlama girişimleri çoğaldı ise çocuk yatağına geçiş zamanı geldi demektir. Geçişin ilk dönemlerinde güvensizlikler ve yeni korkular baş gösterebilir.

En hazır gibi görünen çocuk bile ilk günlerde yeniden kendi beşiğinde yatmak istediğini söyleyebilir. Bu küçük gerilemeler konusunda endişe etmeyin. Zamanla geçecektir.

Bir çok aile bebeğini çocuk yatağına geçirme konusunda çok acele ediyor. Oysaki tavsiyem bu geçişi uzatabildiğiniz noktaya kadar uzatmanız. Çünkü 2 yaşından küçük bir çocuk bütün gece boyunca neden yatağında kalması gerektiğini ya da neden yüzlerce kez yatağından çıktığını açıklayabilecek bir dil yeteneğine sahip değildir. Bu nedenle geçiş konusunda çok aceleci davranmamanızı öneriyorum.

Tüm Değişiklikleri Bir Anda Yapmayın

Çocuk yatağına geçmek yukarıda da değindiğim gibi bir çocuğun hayatında çok büyük bir değişimdir. Bu nedenle her zaman bir değişiklik yaparken bunu zamana yayın. Örneğin eğer çocuğunuza tuvalet eğitimi veriyorsanız, aynı zamanda çocuğunuzu beşikten çocuk yatağına geçirmeyin. Ya da yeni bir okul, yeni kardeş, taşınma vb. gibi çocukların dünyasında büyük izler bırakan değişimlerin hepsini bir anda yapmamaya çalışın.

Eğer yeni bir bebeğiniz olacaksa, diğer çocuğunuzu büyük yatağına en az 3 ay önce geçirmiş olmayı hedefleyin.

Birlikte Alışveriş Yapın

Geçişi çocuğunuz için elinizden geldiğince eğlenceli bir hale getirmeye çalışın ve sürece onu da dahil edin. Yeni yatağını, yeni çarşaflarını çocuğunuzla birlikte almaya gidin, ona fikrini sorun. Bırakın çocuğunuz kendi yatak ve yeni çarşafları konusunda söz sahibi olsun.

Yeni Yatağın Yerleştirilmesi

Süreklilik ve tutarlılık büyük değişimler için her zaman önemlidir. Eğer mümkünse yeni yatağın yerini, beşiğin durduğu yere yerleştirmeye çalışın. Bir anda her şeyin değişmesi bir çocukta stres yaratabilir. Mümkün olduğunca odanın yeni yatakla da eskisi gibi görünmesini sağlamaya çalışın.

Bağlı Olduğu Eşyalar

Çocuğunuzun yeni yatağına geçmiş olması demek, eskiden sevdiği ve bağlı olduğu eşyaları artık istemeyeceği anlamına gelmiyor. Sevdiği battaniyeler, uyku oyuncağı, birlikte yatmaktan zevk aldığı diğer oyuncakların da yeni yatağa geçiş sağlaması çocuğunuzun yeni yatağında daha güvenli hissetmesini sağlayacaktır.

Güvenlik

Yeni bir yatağa geçmesiyle birlikte yeni güvenlik unsurlarını da gözden geçirmekte fayda vardır. Yatağın duvara yaslanması, diğer kenarına da düşmesini engelleyecek bir yatak tentesi alınması yatağı güvenli bir hale getirir. Eğer odada gece lambası kullanmıyorsanız, bu geçiş aşamasında kullanmanızı öneriyorum. Çünkü en iyi uykucular bile geçişin ilk dönemlerinde sorun yaşayabilirler. Odanın içinde bulunan gece lambası bu korkularını yenmesini sağlayabilir.

Rutin

Çocuğunuzun hazır olduğunu biliyorsunuz, alışverişinizi birlikte yaptınız, yeni yatağı birlikte odaya yerleştirdiniz ve sıra geldi yeni yatakta geçirilecek ilk büyük geceye….

Uyku öncesi rutininizi olabildiğince değiştirmeyin. Normalde okuduğunuz kadar kitap okuyun, uyku öncesinde yaptıklarınızı değiştirmeyin. Tek değişiklik yatacağı yatak olsun.

Çocuğunuz yeni yatağına tam olarak alışmadan seyahat etmemeye çalışın.

Ayrıca eğer daha önceden bir uyku öncesi rutininiz yoksa çocuğunuzu büyük yatağa geçirmeden çok daha önce tutarlı, düzenli, rahatlatıcı ve eğlendirici bir rutin oluşturmaya başlayın. Bu işleri herkes için kolaylaştıracaktır.

Empati Kurun

Size küçük gibi görünen değişimler bir çocuğun dünyasında çok büyüktür. Bir çok çocuk değişimi gerçekleştirdiğiniz ilk zamanlarda huysuz olabilir ve ağlayabilir. Anlayışlı olun. Sizin de bir zamanlar ilk kez büyük yatağa geçtiğinizde korktuğunuzu ve bu korkunun normal olduğunu açıklamaya çalışın. Onu anladığınızı söyleyin. Tüm değişimleri gerçekleştirirken sabırlı olmak anahtardır.

Kitaplar ve Hikayeler

Büyük yataklara geçerken çocukları en çok etkileyen şeylerden biri bu konuyla ilgili kitaplar ya da hikayelerdir. Değişimi gerçekleştirirken ona hikayeler okuyun. Artık büyük bir kız/oğlan olduğunu ve büyük yatakta yatacağını söyleyin. En sevdiği çizgi film kahramanı ya da sevdiği bir oyuncağı baş rol oyuncusu yapabilir ve onun artık beşikten çocuk yatağına geçtiği bir hikaye anlatabilirsiniz. Geçişi kolaylaştıracaktır.

Umarım faydalı olur…

Sevgilerimle,
Güliz G. Özsaruhan
0-3 Yaş Bebek Uyku Danışmanı
0553-924 34 40