Bebeklerine uyku eğitimi veren anne ve babalar özveriyle oluşturdukları uyku düzeninin bir gün çeşitli nedenlerle bozulup bozulmayacağını merak ederler. Bu çok doğal bir endişedir.
Bebeklerde Uyku Düzeni Bozulabilir mi?
Hayat bu tabi ki hastalığı var, seyahatler var, uyku terörü var, uyku gerilemeleri var, kabuslar ve bebeğiniz büyüdükçe onda oluşacak yeni korkular ve tabi ki evdeki düzen değişiklikleri var.
Peki, bebeğinizde oluşturduğunuz düzeni hep koruyabilmemiz mümkün mü?
İyi haber! Eğer yeterli derecede özenli davranırsanız bu düzeni korumanız her zaman mümkündür.
Bununla ne demek istediğimi biraz daha açalım isterseniz. Örneğin bebek uyku eğitimi verdiğiniz ve kesintisiz bir şekilde gece boyunca uyuyan bebeğiniz bir gece ağlayarak sizi çağırıyor.
Bebek uyku eğitimi vermiş her anne ve baba gibi biraz korkmuş durumdasınız, ne yapmanız, ne kadar müdahale etmeniz veya ne yapmamanız gerektiği konusunda kafanız karışık.
İlk endişeniz bebeğinizin iyi olup olmadığı tabi ki ama hemen arkasından bebeğinizin düzeni bozulur mu endişesi geliyor.
Aslında ben bu konuda yaşanan endişenin, mevcut uyku düzeninin korunması konusunda nispeten yararlı olduğuna inananlardanım. Çünkü bu konuda ne kadar hassas olursak, rutin dışı durumları yönetmekte o kadar özenli oluruz.
Ama tabi ki her şeyde olduğu gibi bunu da çok abartmamız gerekir. Seyahatler, aile toplantıları, geziler bunların hepsi hayatımızın bir parçası.
Bir çok ebeveyn bebeklerinin düzenlerinde yapacakları en küçük değişiklikten ürkerler. İtiraf etmem gerekirse ben de bir zamanlar uyku düzenimiz bozulacak diye çok fazla endişe eden o gruptan biriydim.
Uyku eğitimi alan bebeklerde uyku düzeni değişikliği hiç yapamayacak mıyız?
Bu sorunun cevabı yine bebeğinizin/çocuğunuzun mizacına bağlı. Her bebek farklı ve koşullara farklı tepkiler gösterebiliyor. Bazı bebekler, rutinlerinde yapılacak en küçük değişiklikten hiç hoşlanmazken, bazı bebekler bu değişikliklere rahatlıkla adapte olabiliyor.
Hepimiz böyle değil miyiz aslında?
Sizin durumunuzda bunu yine deneyerek görebilirsiniz. Sonra bunu bir teraziye koyarsınız, rutinde yapılacak o değişiklik mi daha ağır basıyor, yoksa bebeğinizin bu değişikliğe verdiği tepki mi diye. Sonrasında şunu sorarsınız kendinize, yapılan değişikliğe değdi mi?
Her zaman küçük değişikliklerle başlayın, sonrasında eğer bebeğiniz bu değişikliklerden rahatsızlık duymuyorsa, bebeğinizin rutininde adım adım onu rahatsız etmeyecek şekilde düzenlemeler yapabilirsiniz.
Uyku Eğitimi Alan Bebeğiniz Gece Bir anda Ağlayarak Sizi Çağırırsa…
Şunu da unutmamak gerekir, uyku eğitimi alan bir bebek belirli bir nedenden (hastalık, rüya vb.) hiç bir zaman uyanmayacak ve annesine ihtiyaç duymayacak demek değildir.
Böyle bir durumda odasına girmenizin, fazladan ona sarılmanızın bir zararı olmaz. Onu kontrol edebilir, bir ihtiyacı olup olmadığına bakabilirsiniz. Doktorunuzun önerisi ile gerekirse ilacını verirsiniz ve sarılır çıkarsınız. Ya da burnu tıkalı olan bebeğinizin burnunu açar ve onu rahatlatırsınız. Yani ihtiyaçlarını karşılar ve onun yanında olduğunuzu hissettirirsiniz.
Sallayarak, emzirerek veya kucağınızda vb. uyutmadığınız ve bunu sürekli yapmadığınız sürece bu dönemlerde yaptığınız şeyler uyku düzeninde problem oluşturmaz. İyi olduğunda da hemen eski düzene geri dönersiniz.
Bebek ve çocuklarda yeni bir alışkanlığın oluşması 3 gün, bu alışkanlıkların yıkılması için en az 1 haftaya ihtiyacınız vardır.
Ya böyle bir durumda istemeden de olsa bebeğinizde yeni bir alışkanlık oluşturduysanız ne yapmanız gerekir?
Önce derin bir nefes alın. Merak etmeyin, kendi kendine uyuma becerisi kazanmış, iyi bir rutine sahip olan bebeklerde uyku düzeni mutlaka yeniden rutine girecektir.
Temel prensiplere geri dönerek her sorunun üstesinden gelmek mümkündür. Bunu daha önce de yaptınız, yine yapabilirsiniz. Sadece bebeğinizin yaşına ve yeni kazandığı becerilere uygun yeni bir uyku eğitimi planı oluşturduğunuzdan emin olun.
Sevgilerimle,
Güliz G. Özsaruhan
0-3 Yaş Bebek Uyku Danışmanı