diş çıkarma döneminde uyku problemleri
  • Bebeğinizin burnu mu akıyor? Hımm… dişten olmalı
  • Bebeğiniz ishal mi oldu? Dişten olabilir
  • Bebeğiniz bu aralar biraz huysuz mu? Kesin dişten
  • Bebeğinizin ateşi mi çıktı? Diştendir
  • Bebeğiniz her şeyi ağzına mı sokmaya çalışıyor? Evet evet kesin dişten
  • Bebeğiniz geceleri uyumuyor mu? Kesinlikle dişlerden…

Sanıyorum hiç bir şey diş kadar her problemin nedeni olmamıştır bugüne kadar Uyku problemlerinden tutun da, huzursuzluklara ve sağlık problemlerine kadar her şeyin tek sebebi yani GÜNAH KEÇİSİ olan dişler…

Bugünkü yazımda dişler ve uykuya olan etkileri ile ilgili çeşitli ipuçları paylaşmak istiyorum sizlerle.

Bebeklerin dişleri çoğunlukla ilk olarak 6-12. aylar arasında kendini göstermeye başlar. Bazı bebeklerde ise dişler 3. ay gibi daha erken aylarda çıkmaya başlayabilirler. Hatta bir diş ile doğan bebeklere rastlamak bile mümkündür.

Diş Çıkarma Döneminde Uyku Problemleri Yaşanabilir Mi?

Yukarıda tüm saydığım sorunların ve hatta uyku problemlerinin nedeni diş olamaz mı?

Elbette, tabi ki bu mümkündür.

Ancak dişlerin uyku sorunları üzerindeki etkisi sizin düşündüğünüz kadar fazla değildir. Diş problemleri daha doğrusu dişlerin çıkması bebeklerin ilk 2-3 yıllık hayatlarında sürekli olarak gerçekleşir. Yani aslında 2-3 sene boyunca tüm dişlerin çıkmasını beklemek, uyku sorunlarını çözmek için hem bebeğiniz hem de sizin için çok uzun bir zamandır.

Bilinenin aksine bir dişin çıkması ve bebeği rahatsız etmesi en fazla 2 ile 4 gün süren bir süreçtir. Aylarca hatta yıllarca süren uyku problemlerinin nedenini sadece dişe bağlamak onu günah keçisi yapmaktan başka bir şey değildir aslında.

İnsanoğlu dişleriyle doğmuyor ve her bebek farklı zamanlarda diş çıkartıyor. Ebeveynler olarak elimizden tek gelen şey bu süreci bebeklerimizin daha rahat atlatabilmelerini sağlamak ve durumu kabul etmek. Bebek dişleri gelir sonra onlar dökülerek kalıcı dişler yerini alır. Bu bizim değiştiremeyeceğimiz ve kabullenmemiz gereken hayatın bir gerçeğidir.

Her bebeğin farklı ve özel olduğu gerçeğini de unutmamalıyız. Bazı bebekler diş çıkartma zamanlarında bununla daha iyi baş edebilirken, bazı bebekler acı eşiklerine göre ağızlarının içlerinde olan bu değişime daha fazla tepki gösterebilir.

Dişten Ne Zaman Şüphelenmeli?

Eğer bebeğiniz hasta değil ise ve bu 2-4 günlük süreçlerde normal zamanlarda olduğundan daha huzursuz oluyor ise o zaman dişten şüphelenebilirsiniz. Ancak yine vurgulamak istiyorum ki bu süreç 3 ay boyunca devam etmez. Diş damağı yarana kadar yani 2 ile 4 gün içerisinde son bulur.

Bebeğinizin sürekli olarak ellerine geçirdikleri her şeyi ve hatta parmaklarını ağızlarına sokmalarının nedeni her zaman diş değildir. Aslına bakarsanız bebekler bunu hep yaparlar. Doğumdan sonraki bir yıl oral dönem olarak adlandırılır.

Bebekler ilk bir yıl dış dünyayla ilişkisini ağız yoluyla sürdürür. Eğer elinizle bebeğinizin damağını kontrol ettiğinizde herhangi bir şişlik hissetmiyorsanız, o zaman bebeğinizin her şeyi ağzına sokma isteği dişlerinin yolda olduğunun bir belirtisi sayılamaz. Ama zaten daha önce de belirttiğim gibi diş semptomları sadece 2 ile 4 gün arasında sürerken, oral dönem bebeğin yaşamının ilk 12 ayını kapsar.

Eğer sizin de bebeğiniz diş çıkarma sürecinden geçiyor ise bu dönemi rahatlatacak bazı uyku eğitimi yöntemleri deneyebilirsiniz

  • Eğer bebeğiniz uyanıkken çok huysuzlanıyor ise yatma saatinden önce çocuk doktorunuza danışarak diş etlerini rahatlatabilecek bir diş merhemi kullanabilirsiniz. Bu diş merhemini yatmadan hemen önce sürerseniz, bu bebeğinizi rahatlatacak ve daha kolay uykuya dalmasını sağlayacaktır.
  • Yine yatma saatinden önce buzluğa koyabileceğiniz diş kaşıyıcıları bebeğinizin damağına koyarsanız, bu bebeğinizi rahatlatır.
  • Bebeğiniz yaşamının ilk 2-3 senesinde dönem dönem diş çıkaracaktır. Sürekli olarak yaşadığınız uyku problemlerini dişe bağlamayın. Eğer iyi bir düzeni olan ve gece boyunca uyuyan bir bebeğiniz varsa, bu dönemde (2-4 gün) uykuları acı eşiğinin düşük olması nedeniyle sekteye uğrayabilir.
  • Bebeğinizi yatırmadan önce ve gece boyunca olan uyanmalarında elinizden geldiğince ve doktorunuzun önerdiği merhem,ağrı kesiciler ve diş kaşıyıcılar ile bebeğinizi rahatlatmaya çalışabilirsiniz. Ancak bebeğinizi odanıza alıp uyutmak, sürekli olarak emzirmek veya sallamak bebeğinizin acısını dindirmez. Aksine yeni uyku problemlerinin yaşanmasına sebep olur.

Sürekli olarak devam eden uyku sorunlarının nedeni diş değildir. Bunun nedeni bebeğinizin bağımsız uyku becerilerine henüz sahip olmamasıdır.

Bebeğiniz diş çıkartırken uyku eğitimine başlamalı mısınız?

Bu soruya yanıtım ne evet ne de hayır’dır. Daha önce de bahsettiğim gibi bir dişin eti yarma süreci 2 ile 4 gün arasında sürer. Eğer gerçekten diş çıkarma sürecinden geçiyorsanız 2-4 gün beklemenizi ve bebek uyku eğitimine o zaman başlamanızı öneririm. Ama eğer diş çıkarma sürecini aylarca süren bir uykusuzluğun nedeni olarak düşünüyorsanız, o zaman belki de bebeğinizin aslında uykusuzluk nedeniyle huzursuz olduğu fikrini kabul etmeniz gerekebilir.

Bebeğiniz Uyku Eğitimi Sırasında Diş Çıkartırsa Ne Yapmalısınız?

Eğer bebeğinizin diş etlerinde bir şişlik hissediyorsanız ve bebeğiniz normalde olduğundan daha huzursuzsa, uyku eğitimini tamamen bırakmayın. Bebeğinizin yanında kalabilir, ihtiyaçlarını karşılayarak onu rahatlatmaya çalışabilirsiniz. Ama daha önce yaptığınız gibi bebeğinizi emzirerek, sallayarak ya da kucağınızda uyutmayın. Kısa dönem sürecek sıkıntıları, uzun döneme yayılacak bir uyku sorununa dönüştürmemeye çalışın.

Bu 2-4 günlük süreç bittiğinde tutarlı ve kararlı olarak ona sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırma konusunda bebek uyku eğitimi çalışmalarınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Umarım işinize yarar.
Sevgilerimle,
Güliz G. Özsaruhan
0-3 Yaş Bebek Uyku Danışmanı