yeni doğan bebeğin uyku düzeni

Bebeklerimize doğru ve sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırmak için en doğru zaman nedir diye düşünürsek hastaneden eve ilk geldiğiniz andan itibaren demek doğru olacaktır.

Ülkemizde hatta dünyada maalesef yeni anne – babalar, bir ebeveyn olmak, bir bebek ile yaşamak konusunda çok az bilgi ve desteğe sahipler. Bilgi çok önemli bir güç. Dolayısı ile daha yolun en başında uyku konusunda önlemler alarak, doğru adımlar atarak bilinçli bir ebeveyne dönüşmek ve sizi en çok zorlayan konulardan biri olan uyku konusunda tüm bu bilgilere sahip olmak size önemli avantajlar sağlayacaktır.

Ancak her zaman doğru beklentiler içerisinde olmamız gerekir. Yeni doğan bir bebeği gece boyunca uyutmamız mümkün değildir zaten bu doğru da değildir. Bebeğinize dünyaya geldiği ilk günden itibaren çok hassas yöntemlerle sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırma konusunda çalışırsak, her bebek için farklı ama doğru zamanda, uyku eğitimine ihtiyaç bile duymadan doğal akışında bebeğinizin gece boyunca uyuduğunu görebilirsiniz.

Doğru Uyku Alışkanlığını Nasıl Kazandırabiliriz?

Şimdi size çok tanıdık bir senaryo anlatacağım:

Yeni anne oldunuz, bebeğinizi beslediniz ve bebeğiniz güzelce beslendi (Bu yeni doğan döneminde yaklaşık 30-45 dakika sürer) ardından yarım saat geçti geçmedi bebeğiniz ağlamaya başladı. Arkadan çok sevgili ve aslında iyi niyetli büyüklerimiz bu çocuk aç aç ondan ağlıyor dedi. Ama ben daha yeni emzirdim dediniz kendinizden çok da emin olmayan bir tavırla. Sonunda pes ettiniz ve bebeğinizi memenize koydunuz. Ve mutlu son bebeğiniz uyudu! 1-2-3 derken bir baktınız bebeğiniz hep memede uyumaya başladı. Bu gerçekten de çok tanıdık bir senaryodur ama çok çeşitli varyasyonlarını oluşturmak mümkündür. Mesela kucakta uyutmak, ayakta-salıncakta sallamak vb. gibi.

İşte istemeden de olsa bebeğinizin bembeyaz zihninde artık uyku ile memeyi ya da kucağı ya da sallanmayı ilişkilendirdiniz.

Bilinenin aksine yeni doğan bebeklerin gündüz uyanık kalabilecekleri süreler çok kısadır. Yeni doğan bebeğin uyku düzeni henüz oturmamış olsa da her 45 dakika ile 1 saat içerisinde yeniden uykuya yatırılmalıdır. Çok ilginç değil mi? Ben de yeni anne olduğumda bu kadim bilgiyi keşke bilebilseydim diyorum şimdi. Yani bu şu demektir aslında: Bebeğiniz uyandı, altını değiştirdiniz, emzirdiniz biraz gazını çıkarttınız, kundakladınız ve yeniden yatağına koydunuz.

Eğer bebeğinizin yaşına göre uyanık kalabileceği süreler konusunda hassas ve dikkatli davranırsanız, bebeğinizin kısa sürede uykuya daldığını görebilirsiniz.

Yeni Doğan Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır?

Bu kısımda sizleri yeni doğan bebeğiniz için uygulayacağınız doğru ve sağlıklı uyku eğitimi yöntemleri hakkında bilgilendireceğim.

1- Uyku Öncesi Rutini Oluşturun

Bebeğinize ilk günden itibaren bir rutin oluşturun. Böylece bebeğiniz tekrarlar sayesinde ve zaman içerisinde uyku zamanının geldiğini anlayacaktır.

2- Kundaklama

Yeni doğan bebekler ilk 3 veya 4 ay yani kendi kendilerine dönme becerisi elde edene kadar kundaklanmaya ihtiyaç duyarlar. Bu hem yeni doğan bebeklerin istemsiz kol hareketlerinde yüzünden uyanmalarını engeller, hem Moro refleksi dediğimiz (düşme refleksini) saf dışı bırakır hem de anne karnındaki sarmalanmışlık hissi ile bebeklerin daha huzurlu uyumalarını sağlar.

3- Doğru Zamanlama

Yukarıda da bahsettiğim gibi bebeğinizin gündüz saatlerinde iki uyku arasında uyanık kalabilecekleri süre 45 dakika ile 1 saattir. Bu saatlerde bebeğinizi uyutmak çok daha kolay olacaktır.

4- Gece ve Gündüz Ayırımı Yapmak

Bebekler ilk doğdukları andan itibaren gece ve gündüz ayırımı yapamamaktadır. Bunu onlara bizim öğretmemiz gerekmektedir. Bunun için gün içerisinde bebeğinize mutlaka temiz hava aldırın. Günlük işlerinize bebeğinizi de dahil edin. Bebeğiniz gece-gündüz ayırımı yapana kadar gündüz uykularını aydınlık bir ortamda; gece uykularını ise karanlıkta yaptırın.

5- Uyanıkken Yatağa Koymaya Başlayın

Biliyorum yeni doğan bebekler çok uykulu olurlar. Bu nedenle memede ve kucakta uyuma ihtimalleri oldukça fazladır. Ancak hedefiniz üstteki önerileri de kullanarak bebeğinizi en azından günde bir kez yatağına uykulu ancak uyanıkken koymak olmalı. Sonra bu konuda ustalaştıkça bebeğinizi hep beşiğine uyanıkken yatırmaya başlayabilirsiniz. Bu şekilde bebeğiniz doğal sürecinde uykunun yatak-beşik ile bağlantı ve ilişkisini zihninde kurmaya başlayacaktır.

Biliyorum ki, bir çok yeni anne ve baba için iyi bir gece uykusu bir çölün ortasında görülen vahadan bile daha değerlidir. Bebeğiniz daha bir süre gece boyunca kesintisiz bir uykuya kavuşacak olgunlukta olamayacaktır. Ancak en başından bebeğinize sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırmak konusunda çalışırsanız, bebeğinizin aylar hatta haftalar içerisinde uykusunun olumlu yönde geliştiğini görebilirsiniz.

Sevgilerimle,
Güliz G. Özsaruhan
0-3 Yaş Bebek Uyku Danışmanı