Neden bir bebek uyku danışmanı ile çalışmalıyım?

Bir bebek sahibi olmak hem heyecanlı bir yolculuk hem de bazen çukur ve tümseklerle dolu bir yolda ilerlemeye benzer. Her geçen gün sizi şaşırtan yepyeni bir macera gibidir. Uykusuzluk ise bir bebek sahibi olmanın en acımasız gerçeklerinden biri. Ama sanıldığının aksine asla çözümsüz değildir.

Sevgili Anne ve Sevgili Babalar, özellikle internette diğer ebeveynlerin kendi deneyimlerini okuyarak kendi durumunuza pay biçmeye çalıştığınızı biliyorum. Biliyorum, çünkü ben de yaşadım.

Ayrıca Dünya’da uyku konusunda yazılmış yüzlerce kitap ve çok farklı yöntem bulunuyor. Bu kitapların çok azı ise günümüzde maalesef Türkçeye çevrilmiş durumda. Çevirilerde de bireysel batı kültürünün yansımaları mevcut. Tam olarak bizi, aile kültürümüzü, sahip olduğumuz alışkanlıklarımızı ve bakış açımızı yansıtamıyorlar. Dolayısı ile de uykusuzlukla boğuşan bir anne için birçoğu fazla karmaşık, meşakkatli ve uygulaması güç bir dolu bilgi içeriyor.

Bebek uyku danışmanlığı ve koçluğu da işte bu aşamada devreye giriyor.

Yorgun anne – babalar için uyku sorununun hangi noktadan kaynaklandığını bulmak, karanlıkta yön bulmaya benziyor. Kitaplarda tüm gerekli bilgileri kendileri uygulamaya çalışsalar bile, ummadıkları bir durumla karşılaştıklarında ne yapacaklarından tam olarak emin olamadıkları için süreci yönetmekte zorlanıyor, böylece maalesef tünelin ucundaki ışığı göremiyorlar.

Oysa uykunun bir doğası ve bilimi var. Bu bilime ve uyku yöntemlerine hâkim, dünyada bu konudaki gelişmeleri yakından takip eden, bebeğinizin duygusal zindeliğine ve mizacına hassasiyetle yaklaşan, bebeğinizin uyku motifleri ve yeme alışkanlıklarını dikkatle değerlendiren profesyonel bebek uyku koçları ile çalışabilirsiniz.

Böylece sizin dinamiklerinize ve yaşam tarzınıza uygun çözümlere sahip olabilirsiniz.

Bebeğiniz de büyümesi ve gelişebilmesi için ihtiyacı olan kaliteli, kesintisiz ve düzenli uykulara kavuşmuş olur. Böylece bebeğiniz mutlu ve huzurlu bir bebek olur. Sonrasında Siz de hem ihtiyacınız olan zamanı kendinize ayırmaya başlarsınız hem de kesintisiz uykulara kavuşursunuz.

Bebeğinize sağlıklı ve doğru uyku alışkanlıkları kazandırırken başarılı olmanızı sağlayacak en kritik konu önce bunu gerçekten istemek sonrasında ise tutarlı olmaktan geçer.

Tutarlı olmanızı sağlayacak olan en önemli etken ise bu yolculukta size destek olacak bir koçla çalışmaktır. Böylece hem endişe ile yaklaştığınız ve kuşku duyduğunuz tüm sorularınızın cevaplarına hem de ihtiyacınız olan motivasyona sahip olmuş olursunuz.

Bebeğimin uyuması için her şeyi denemiş gibi hissediyorum. Sizin programınızı farklı yapan nedir?

Öncelikle ben de sizinle aynı zorlukları yaşamış bir anneyim. Uykusuzluğun ne demek olduğunu, bu uykusuzluğa neden olan sebepleri ve en önemlisi buna nasıl son verebileceğinizi çok iyi biliyorum ve sizi çok iyi anlıyorum.

Uyku sorunu analiz ederken sağlıklı ve kaliteli bir uykunun 5 temelini oluşturan fiziksel, sosyal, gelişimsel, çevresel ve duygusal faktörlerin tümünü derinlemesine inceliyorum. Bebeklerin duygusal zindeliğini her zaman ön planda tutuyorum bu nedenle hazırladığım planlarda değişimi hem bebekler hem de aileler için kolaylaştıracak özel yöntemler sunuyorum.

Bence programımın başarılı olmasının en önemli nedenlerinden biri açık, aşamalı ve takip etmesi kolay adımlardan oluşuyor olması. Ayrıca tek ve belirli bir yöntem üzerinde yoğunlaşmıyorum. Bebeğinizin karakter yapısına ve sizin aile dinamiklerinize uygun özel, hassas ve etkili çözümler üretiyorum.

Takip görüşmeleri sayesinde de bebeğinizi/çocuğunuzun uyku sorununu çözerken her aşamada size danışmanlık desteği sağlıyor, program boyunca size ve bebeğinize uyku koçluğu yapıyorum.

Uyguladığım yöntemler tutarlılık, sabır ve kararlılık gerektirir, tabi ki inanmanız da çok önemlidir. Ancak şunu söyleyebilirim ki her zaman işe yarar.

Bebeğim Ağlayacak mı?

Bebeğinizin ağlayıp ağlamaması hem bebeğinizin mizacına ve yaşına hem de içinde bulunduğunuz koşullara bağlıdır.

Uyguladığım yöntem ağlamayı mümkün olduğu kadar en aza indirmek üzerine kurgulandı.

Yine de ağlamanın bebekler için ne anlama geldiğini size açıklamak isterim. Bebekler, rahatsız olduklarında, üşüdüklerinde, sıcak geldiğinde hatta sadece canları sıkıldığında içlerinde yoğunlaşan enerjiyi boşaltabilmek için ağlarlar.

Özellikle alışkın olduğu rutinlerinden uzaklaştıklarında bu değişikliklerden hoşlanmayabilirler ( kim hoşlanıyor ki) ve ilk başlarda bu değişime ağlayarak tepki verebilirler. Bu çok normaldir. Bebeklerin sadece tek bir dili vardır, o da ağlamaktır. Eğer o anda konuşabilselerdi sanırım“ Anne böyle uyumuyorduk ama ne oldu şimdi” diye haykıracaklarını duyabilirdik.

Eğer siz sevgi dolu bir ebeveyn olarak, doğru yöntem, anlayış, aşamalı geçişler ve sabırla çizdiğiniz yol haritasında tutarlılıkla ilerlerseniz, bebeğiniz de çok geçmeden zaten doğuştan sahip olduğu uyuma becerisini hayatına çok hızlı şekilde dâhil edebilecektir. Bebeklerin ve küçük çocukların adaptasyon yeteneklerini asla küçümsememeliyiz.

Uyguladığımız stratejiler bebeklerin ağlamalarını destekler. Ağlama değişim için bir araçtır, yanında kalarak, ten ve göz  teması ile ona destek olmak, onu rahatlatmaya çalışmak ve bu sırada  bebeğinizin ağlamasına izin vermek aranızdaki bağın güçlenmesini sağlar. Ancak bebeğiniz bunu asla endişe ya da korku içerisinde yapmaz.

Ayrıca çocuğunuzun istekleri ile ihtiyaçlarını ayırt etmeniz de her zaman önemlidir. Nasıl iç parçalayan ağlaması ile elindeki makası vermek istemeyen bebeğimizin elinden o makası yine de alıyorsak, ya da artık diş yapısını bozacağından ve dişlerini çürüteceğinden dolayı çığlıklarıyla bizi protesto etse de o emziği bırakma kararı aldıysak, uyku konusunda da aynı yaklaşımı benimsemeliyiz. Bizim ebeveynler olarak görevimiz onlara sabırla ve şefkatle ihtiyaçları olan alışkanlıkları edindirme konusunda destek olmaktır. Her koşulda bebeğimizin duygusal zindeliğini ön planda tutmamız ise kritik önemdedir.

Unutmamak gerekir ki uyku ona verebileceğiniz en değerli armağandır…

Sizin uyguladığınız plan ile ne kadar zamanda sonuçları görmeye başlarız?

Bu soru en sık karşılaştığımız sorular arasında. Ama net bir cevap vermek maalesef mümkün değil. Çünkü sizin tutarlılığınız, sabrınız, bebeğinizin mizacı ve yaşına göre bu süre farklılık gösterebiliyor.

İlk 12 hafta boyunca bebeğiniz gece boyunca birçok kez beslenmeye ihtiyaç duyar. Bu nedenle bebeğiniz yaklaşık 5 aylık olana kadar tüm gece boyunca uyumalarını bekleyemeyiz, beklememeliyiz de. Ancak dünyaya geldikleri ilk günden itibaren çok hassas yöntemlerle onlara sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırma konusunda çalışırsak, her bebek için farklı olan doğru zamanda, doğal akışında bebeğinizin gece boyunca uyuduğunu görebilirsiniz.

5. ay ve daha büyük olan bebek ve çocukların, programı uyguladığımız ilk geceden itibaren 10-12 saat uyumasını beklemek çok doğru değildir (gerçi olanlar da vardır) Ancak şunu söyleyebiliriz ki aileler tutarlı oldukları sürece çoğunlukla 1 haftanın sonunda belirgin iyileşmeler görme eğilimindedir.

Danışmanlık hizmetinizi hangi bölgede veriyorsunuz?

Şu an İzmir’de ve Batman’da ikamet eden 2 Uyku Danışmanımız bulunuyor.

Güliz Gülsever Özsaruhan İzmir’de yaşayan kişilere özel – yüz yüze bebek uyku danışmanlığı hizmeti sunuyor. Ayrıca Skype – Facetime ya da tercih edildiği takdirde telefon üzerinden de Türkiye ve Dünyada uyku konusunda danışmanlık hizmeti almak isteyen herkes ile çalışıyor. Nerede yaşarsanız yaşayın, kişiye özel olarak hazırladığımız hassas ve etkili yöntemleri adım adım uygulayan ve tutarlı olan her aile sunmuş olduğumuz program ile hem iyi ve düzenli bir programa hem de uyuyan bebeklere sahip olabiliyor.

Uyuyan Bebekler ekibinin diğer üyesi Çocuk Doktoru ve IPHI lisanslı Uyku Danışmanı Dr. Ahmet Özcan Batman’da ikamet ediyor. Batman’da yaşayan kişilere özel – yüz yüze bebek uyku danışmanlığı hizmeti sunuyor. Ayrıca Skype – Facetime ya da tercih edildiği takdirde telefon üzerinden de Türkiye ve Dünyada uyku konusunda danışmanlık hizmeti almak isteyen herkes ile çalışıyor.

Uyku eğitimi veriyor musunuz?

Elbette. Ancak bir uyku sorununu sadece davranış psikolojisini kullanarak çözüme ulaştırabileceğimize inanmıyoruz.

Bu nedenle bebeğinizin yeme alışkanlıkları, aktivite saatlerini nasıl geçirdiği, uyuma koşulları ve günlük programı gibi çok farklı noktaları analiz ediyoruz. Uykunun kalitesini etkileyen tüm fiziksel, duygusal, sosyal, gelişimsel ve çevresel faktörleri derinlemesine ele alıyoruz.

Öncelikle uykuyu etkileyen tüm temel prensipleri oluşturduktan sonra hem bebeği hem de aileyi değişime hazırlayarak geçişlerin daha yumuşak olmasını sağlıyoruz. Böylece hem ebeveynler rahatlıyor hem de bebekleri değişime hazırlamış oluyoruz.

Uyku Eğitimi ise büyük resmin sadece bir parçasını oluşturuyor. Birçok farklı noktaya değindikten, davranışın kökenini analiz ettikten sonra  ailelerin ebeveynlik felsefesine ve bebeğin mizacına en uygun, naif ve etkili öneriler sunuyoruz. 

Bebeğinizin duygusal zindeliğini her zaman ön planda tutuyoruz.

Uyguladığınız uyku eğitim metodu sırasında bebeğim kendini terk edilmiş hissediyor olabilir mi?

Hayır Asla. Çünkü bebeklerin kendilerini terk edilmiş hissedebilmeleri için tek başlarına ağlamaya bırakılmaları gerekir. Oysa uyguladığımız yöntemler sağduyulu ve hassas uygulamalar içerir. Bebeğinizi asla odasında tek başına ağlamaya bırakmayız. Bebek ile ebeveynler arasındaki duygusal bağ çok önemlidir.

Ancak biz ebeveynler olarak onlara her konuda olduğu gibi uyku konusunda da rehberlik etmek zorundayız.

Bebeğinizin bağımsız uyuma becerileri geliştirmesine destek olmakla, onlara daha şimdiden çok güzel bir hediye vermiş oluyoruz.

Bu programı evimize gelip bizzat siz uygular mısınız?

Evinizde bebeğinizin odasında kalarak bebeğinize uyku eğitimi veren ve bu yaklaşımı benimseyen uyku danışmanları var. Ancak biz bebeklerin duygusal zindeliğini ön planda tutan  uyku danışmanları olarak bunu doğru bulmuyoruz.

ÇÜNKÜ;

Bebeğiniz doğduğunda bir takım duyguları hissedebilmek için gerekli beyin devrelerinin yarısına sahiptir. Sahip olduğu bu ilkel beyin sayesinde bebeğinizin de bir duygusal yaşamı olduğunu bilmeniz önemlidir. Amerika’da annelerinden ayrılarak bir yabancıyla 30 dakika geçiren 9 aydan küçük bebekler üzerinde bir araştırma uygulanmış. Bu bebeklerde kortizol hormonunun (stres hormonu) seviyesinde % 20 – %40 arasında yükselme olduğu gözlenmiş. Bir bebeğin hiç tanımadığı bir kişi ile aynı odada birlikte kalması bile bebekte stres seviyesini yükseltmeye yetiyor. Dolayısı ile  bebekleriniz ile duygusal anlamda hiç bir bağı olmayan bir kişinin uyku eğitimi vermesini doğru bulmuyor, bu yaklaşımı benimsemiyoruz.

Çalıştığımız ailelere Gece Koçluğu programı ile bebeklerinin ve ailelerin ihtiyaçlarına yönelik hazırladığımız plana (Uyutma şeklini değiştireceğimiz)başlayacağımız ilk gecede evlerinde 18.00 – 23.00 saatleri arasında ziyaret ediyor, önemli gecenin her aşamasında ve atacakları her adımda yanlarında kalarak bireysel koçluk desteği sağlıyoruz.

Gece koçluğu programının bize sağladığı avantajlardan bahseder misiniz?

Bu program İzmir’de yaşayan, yüz yüze görüşme ve çok kapsamlı bir uyku programına ek olarak bebeklerine sağlıklı uyku alışkanlıkları edindirmeye başladıkları ilk önemli gecede (18.00-23.00) saatleri arasında profesyonel bir uyku danışmanının desteğini bire bir yanlarında isteyen aileler için oluşturuldu. Bu program sayesinde önemli gecenin her aşamasında ve atacağınız her adımda yanınızda kalarak size bireysel koçluk desteği sağlıyoruz. Bu sayede aileler ihtiyaçları olan motivasyona sahip oluyorlar. Ayrıca karşılaştıkları problemlerin çözümlerine de anında cevap bularak gerekli müdahaleleri hiç beklemeden yapmış oluyorlar.

Bebeğe sağlıklı ve doğru uyku alışkanlıkları kazandırmak için en doğru zaman nedir?

Hastaneden eve geldiğiniz ilk günden itibaren.

Bu nedenle özellikle hamileler ve yeni ebeveyn olmuş ailelerle çalışmaktan dolayı onlar adına çok mutlu oluyorum.

Ülkemizde hatta dünyada maalesef halen yeni anne – babalar, bir ebeveyn olmak, bir bebek ile yaşamak konusunda çok az bilgi ve desteğe sahipler. Bilgi güçtür. Daha yolun başında bilinçli bir ebeveyne dönüşmek ve sizi en çok zorlayan konulardan biri olan uyku konusunda tüm bu bilgilere sahip olmak paha biçilemez.

Unutmamak gerekir ki, her zaman bebeğinizin yaşına uygun beklentiler içerisinde olmanız gerekir. Yeni doğan bir bebeği gece boyunca uyutmak mümkün değildir. Zaten ihtiyacı olan besini alabilmesi için uyutmanız da uygun değildir. Ancak ilk günden itibaren bilinçli bir ebeveyn olarak ne yapmanız, nasıl davranmanız gerektiğini bilerek ve bebek uyku eğitimi konusunda çalışarak kısa zamanda uyku sürelerini yaşına uygun şekilde arttırabilirsiniz. Böylece hem bebeğiniz hem de siz bebeğiniz gelişimsel olarak ihtiyacınız olan kaliteli ve deliksiz uykulara kavuşmuş olursunuz.

Bebeğimin uykusu düzenliyken bir anda bozulabilir mi?

Evet bu her zaman mümkün. Yaşına, yeni kazandığı yeteneklere, aile içerisinde yaşanan önemli değişimlere bağlı olarak bebeğiniz uyku gerilemesi yaşayabilir.

Bu dönemi bir ebeveyn olarak nasıl yönettiğiniz, bu durumu çözmekteki başarınızı gösterir.

Ancak şunu unutmamak gerekir ki kendi kendine uyuma becerisi kazanmış, iyi bir rutine sahip olan her bebek mutlaka yeniden düzene girecektir. Temel prensiplere geri dönerek her sorunun üstesinden gelmek mümkündür.

Çalıştığımız ailelere, gelecekte çocuklarının büyümeye bağlı ihtiyaçları ile baş etmelerini sağlayabilecek Uyuyan Bebekler e-kitabını hediye ediyoruz. Oluşturduğumuz bu e-kitapta Gündüz uyku geçişleri, seyahat ettiğinizde ve normal rutininize döndüğünüzde yapmanız gerekenleri, yaşına ve gelişimine bağlı olarak yaşayabileceğiniz uyku gerilemeleri ile bu dönemi atlatmanızı sağlayacak ipuçlarını bulacaksanız

Amacımız bebek uyku eğitimi konusunda çalıştığımız ailelere karşılaştıkları uyku sorunlarını kendilerinin çözmesini sağlayacak bilgi, araç ve donanımları sağlamak.