uyku eğitim yöntemleri

Nihayet yaz geldi!!!

Hepimiz için yaz demek tatil demek.

Şimdi gözlerinizi kapatmanızı ve hayalinizdeki tatili gözünüzde canlandırmanızı istiyorum. Sıcacık güneşin altında şezlongunuzda uzanmış bir yandan güneşin sıcaklığını hissediyor bir yandan da soğuk içeceğinizi yudumluyorsunuz.

Kulağa hoş geliyor değil mi?

Ya yanımda sürekli ağlayan yorgun bebeğim dediğinizi duyar gibi oluyorum.

Evet maalesef bir çok aile için tatil demek, çoğu zaman eziyet demek olabiliyor. Üstelik bir çok aile bebeğinin uyku ve yemek düzenin değişmesinden korktuğu için tatili göze bile alamıyor. Bir kısmı evinin konforundan uzaklaşarak, erken saatte karanlık bir odaya tıkılmak zorunda kalabiliyor. Ya da tatil kimsenin zevk almadığı, yorgun ve ağlayan bir bebekle kabusa dönüşebiliyor.

Bunlar size de tanıdık geliyorsa size iyi bir haber vereceğim.

Aslında bu kadar endişeye gerek yok. Eğer tatilinizi doğru planlar, biraz esnek ve hazırlıklı olursanız bunların hiç birini yaşamadan küçük bir bebekle/çocukla da tatilin keyfini çıkartabilirsiniz.

Tatil ve Bebek Uyku Eğitimi

İşte size tatilinizi kolaylaştıracak bebek uyku eğitimi ipuçları:

1- Yolculuk Günü

Araba ile birkaç saatlik bir yolculuğa çıkıyorsanız bebeğinizin uykusunu oto koltuğunda yapmasını sağlayın. Eğer bebeğiniz arabada iyi uyuyamıyorsa o zaman bebeğiniz uykusunu aldıktan sonra yola çıkmanızı öneririm. Yanınıza bebeğinizi oyalayabilecek kadar oyuncak aldığınızdan emin olun. Yolda sıkılan bebekleri oyalamanın en iyi yolu onlara farklı oyuncaklar sunmaktır. Eğer çocuğunuz biraz daha büyükse yanınıza sağlıklı atıştırmalıklar da alabilirsiniz.

Eğer uçakla yolculuk ediyorsanız, kuşkusuz zamanlama konusunda kontrolünüz biraz daha az olacak. Ama yine de endişelenmeyin, her şeyin bir çözümü var. Bebeğinizi çok rahat giydirdiğinizden emin olun, hatta pijamalarıyla bile gelebilir. Uçaktaki hava değişikliğinden en az derecede etkilenmek için yanınıza mutlaka ceket alın. Bebeğinizin kıyafetini tamamen değiştirmektense buradaki anahtar bebeğinizi kat kat giydirmektir.

Bebeğinizi bekleme salonunda arabasında uyutmak ve sonra kucağınıza alarak uçağa binmek, uçakta uyutmaktan çok daha kolay olacaktır. Ancak uzun ve kaliteli bir gündüz uykusu beklemeyin, çünkü dünya şu an onun için fazla eğlenceli gözüküyor! Yolculuk gününde ona sunabileceğiniz her küçük kaçamak uyku ve sessiz zaman günü kurtarmanıza yardımcı olacak.

Uçak kalkarken ve inişe geçtiği sırada bebeğinizin kulaklarının basınçtan etkilenmemesi için onu emzirin, biberondan süt veya su içirin. Ya da çocuğunuz daha büyükse bir şeyler çiğnemesini sağlayın.

2- Kalacağınız Yer

İster bir otelde ister bir yakınınızın evinde kalmayı tercih edin kalacağınız yerde bebeğiniz için bir yatak temin edebiliyor musunuz bunu öncesinde mutlaka araştırın. Bazı 5 yıldızlı oteller sınırlı sayıda park yatak veya beşik temin edebiliyor. Ancak bunu gitmeden önce mutlaka ayarlamış olun. Eğer böyle bir yatak temin edilemiyorsa size tavsiyem katlanabilir bir park yatak edinmenizdir. Tüm seyahatlerinizde bu yatağı yanınızda taşıyabilirsiniz.

Bebekler ve küçük çocuklar duyusal olarak hassas olduklarından çarşaf – battaniye ve bağlandığı uyku arkadaşını da yanınızda getirmeyi unutmayın. Bu onlara evlerini hatırlatacağından yeni yere uyum sağlamaları daha kolay olur. Siz de rahat edersiniz.

İmkanınız varsa otelde Suit bir oda tutmanızı tavsiye ederim. Evet, bunun ekstra bir maliyet getireceğini biliyorum ancak bu maliyet bebeğiniz uyuduktan sonra sizin diğer odada eşiniz ile birlikte tatilin tadını çıkarmaya devam etmenize değecektir.

Diğer bir seçenek de küçük bir bahçe ya da küçük bir balkonu olan bir oda tercih ederek kendinize ait bir alan yaratmaktır. Böylece minik bebeğiniz içeride uyurken siz de tatilinizi karanlık bir odada geçirmek zorunda kalmazsınız.

Her iki seçenekte de tedirgin bir gece geçirmemek için bebek telsizini yanınıza almanızı öneririm. Böylece her 5 dakikada bir içeriye girip bebeğinizi kontrol etmek zorunda kalmaz ve ses çıkararak onu uyandırma riskine de girmemiş olursunuz.

3- Saat Farkı

Bir bebekle seyahat ederken anne ve babaları en huzursuz eden şey yaşanacak olan saat farkı ve bu saat farkına bebekleri nasıl adapte edebileceğimizdir. Bu karşımızda çözülmeyi bekleyen çok parçalı bir puzzle gibi gözükse de neyse ki size vereceğim birkaç ipucu ile işin üstesinden gelmeniz mümkün.

Eğer gideceğiniz yer ile bulunduğunuz yer arasındaki saat farkı 1-2 saati geçmiyor ve siz planlı olmayı seven yapıda biri iseniz yolculuğunuzdan 1 hafta önce gideceğiniz yere bağlı olarak bebeğinizin programını her gün 15 dakikalık ileri ve geri alma yöntemi ile düzenleme yapabilirsiniz.

Bu küçük nüanslar sayesinde bebeğinizin yeni saat düzenine daha kolay geçmesine yardımcı olursunuz.

Eğer zaman farkı daha fazlaysa 10 ya da 15 gün öncesinden yeni düzene geçmeye başlayabilirsiniz.

Ya da eğer esnek ve kolay adapte olan bir bebeğiniz varsa işi doğal akışına bırakabilir ve farklı hiçbir şey yapmazsınız.

Yani bebeğinizi normalde sabah 7’de kaldırıyorsanız yeni saatte de 7’de uyandırın ve akşam da aynı saatte yatırmaya devam edebilirsiniz. Gece yatma rutinini biraz uzatarak onun için geçişi rahatlatabilirsiniz. Yeni saate ne kadar çabuk uyarsanız geçişiniz de kolaylaşır.

Yorucu geçen yolculuğun ardından, özellikle eğer bebeğiniz yeterli derecede gündüz uykusu alamadıysa bebeğinizi gece uykusuna biraz daha erken yatırırsanız yeni düzene uyumu o kadar kolaylaşır. Üstelik birçok anne babanın düşündüğünün aksine bebeğiniz normalden erken uyanmaz.

4- Rutininize Sadık Kalın

Eğer bebeğinizi/çocuğunuzu her gece uyumadan önce banyo yaptırıyorsanız, tatil boyunca da uyku saati ritüelinizi değiştirmemeye gayret gösterin. Evde uyku saatinden önce her ne yapıyorsanız, tatilde de bu sıralamaya uymanız, bebeğiniz ve tabi ki kendiniz için işleri kolaylaştıracaktır.

5- Gündüz Uykuları

Tatiliniz sırasında uyku zamanlarını çok değiştirmemeye çalışın. Zamanlamalara uyarak bebeğinizin gündüz uykularının bazılarını pusette, şezlongda veya oto koltuğunda yapması sorun olmayacaktır. Ancak burada da bir denge oluşturmaya dikkat edin.

Bebeğinizin tatil boyunca tüm uykularını yatak dışında ( puset, şezlong, oto koltuğu vb.) yapması hem kaliteli bir uyku almasını engeller hem de sonradan değiştirilmesi zor yeni alışkanlıklara sebep olabilir.

Bebeğinizin yaşına göre ne kadar gündüz uykusu yapması gerektiğini öğrenmek isterseniz bu yazımı okuyabilirsiniz.

6- Eve Dönüş Zamanı

Ailelerin bir diğer endişesi de eve dönüş zamanlarıdır. Ancak neyse ki bebeklerin kendi alıştıkları düzenlerine uyum sağlamaları çok daha kolay olur. Anahtar kelime RUTİN’dir. Bebek uyku eğitimi için önemli nokta Rutininize sadık kalın. Birkaç gün içerisinde bebeğinizin eski düzenine kavuştuğunu göreceksiniz.

Tatil sonrasında bebeğinizin uyku düzeninde sorunlar yaşamaya başladıysanız bu yazımı okumanız işinize yarayabilir.

İyi Tatiller, Mutlu Rüyalar…

Sevgilerimle,
Güliz G. Özsaruhan
0-3 Yaş Bebek Uyku Danışmanı