“Bebeğimin Uykusunu Nasıl Uzatabilirim?” sorununuzun çözümünde bebekleri sakinleştirerek daha uzun süre uyuyabilmelerini sağlayacak uyku dostları vardır.
Peki nedir bu UYKU DOSTLARI?
- Kundak
- Beyaz Gürültü
- Uyku Arkadaşı
- Uyku Tulumu
- Müzik
Kundak:
Bebekler ilk 3 ay kundaklanmaya ihtiyaç duyarlar. Kundak derken burada kollardan sıkı ancak bacaklardan gevşek yarım bir kundaklamadan bahsediyoruz. Bacakların serbest olması kalça çıkıklığına meyil vermemesi için yapılır ayrıca bu şekilde bebekler daha rahat gaz çıkartabilirler.
Kundağın yeni doğan döneminde 2 önemli yararı vardır:
1- Yeni doğan bebeklerin istemsiz kol hareketleri vardır, bu hareketlerle istemeden hem kendilerine zarar verebilirler hem de kendilerini defalarca uyandırabilirler. Kundak hem uyanma sürelerini azaltır hem de elleri ile kendilerine zarar vermelerini engeller.
2- Bebeğiniz 9 ay boyunca rahmin sıcak duvarları içinde sarmalanmışlık hissi ile kendilerini güvende hissettiler. Yaşamlarının ilk 3 ayında bu sarmalanmışlık hissine fazlasıyla ihtiyaç duyarlar. Ayrıca kundaklanma bebeklerde moro refleksi dediğimiz düşme refleksini önler. Kundaklanma bebeğinizin kendini güvende hissederek daha uzun süre uyumasını sağlar. Bebek genellikle 3-4 aylık olduğunda ve kendi kendini döndürme becerisi kazandığında kundaktan çıkarılmalıdır.
Beyaz Gürültü:
Bebeğimin Uykusunu Nasıl Uzatabilirim? sorunuza bir diğer cevap “beyaz gürültü”. Bebeğiniz karnınızdayken, 9 ayını dar bir alanda rahmin sıcak duvarları tarafından sarılı şekilde geçirdi. İçerisi de sürekli olarak bir elektrik süpürgesinden daha yüksek ve boğuk bir sesle çevriliydi. Uyku sırasında bebeğinizin odasında kullanacağınız beyaz gürültü hem güven hissi sağlar hem de ani seslerden bebeğinizi uyanmasını engeller.
Unutmamak gerekir ki yeni doğan bebeğinizin ihtiyacı evinizin sessizliği değil, anne karnındaki yüksek ve monoton sestir.
Uyku zamanları dışında bebeğiniz huysuz olduğu zamanlarda da beyaz gürültü sesini kullanabilirsiniz, bu ses bebeğinizi rahatlatacaktır. Yüksek ses ile başlayabilir (70 decibel gibi), bebeğiniz rahatladıktan sonra sesini kısabilirsiniz.
Beyaz gürültüyü bebeğiniz yaklaşık 1 yaşına geldiğinde kesebilirsiniz.
Uyku arkadaşı:
Bebeğinize 6. aydan itibaren sarılıp uyuyabileceği bir uyku arkadaşı mutlaka edindirmenizi tavsiye ediyorum. Bu uyku oyuncağında dikkat etmemiz gereken bazı şeyler var. Düğmesiz, ışıksız, ses çıkarmayan bir uyku oyuncağı kullanılmalı. Ayrıca diğer bir önemli faktör bu uyku oyuncağının hep yatakta kalması. Yani diğer oyuncakları gibi gün içerisinde bu uyku oyuncağı ile oynamamasını tercih ediyoruz. Başlarda hiç ilgilenmese bile, 9-15. Aylar arasında uyku oyuncağına daha çok bağlanmaya başladığını görebilirsiniz.
Uyku Tulumu:
Önümüz kış, bebeklerimiz üstlerini çok fazla açıyorlar, anneler de tabiki bu konuda çok hassas olduklarından defalarca çocuklarının odalarına girerek üstlerini örtmeye çalışıyorlar. Oysa uyku tulumu hem bebeğinizin üşümemesini sağlıyor hem de odaya bu giriş ve çıkışlarda sesten uyanma ihtimalini de azaltmış oluyor.
Müzik:
Müzik hem biz yetişkinler için hem de bebekler için ruhun gıdası gerçekten. Rutinlerinizin içine bebeğimizi rahatlatacak müzikler koyabilirsiniz. Bu bir ninni de olabilir. Burada tek dikkat etmemiz gereken şey, müziğin bebeğiniz yatağa yattığı andan itibaren son bulmuş olması.
Mutlu ve Kesintisiz Uykular Dilerim.
Sevgilerimle,
Güliz G. Özsaruhan
0-3 Yaş Bebek Uyku Danışmanı