Uyku Eğitimi Yöntemleri

Ebeveynleri en zorlayan konulardan biri kuşkusuz bebeklerinin sabah çok erken uyanıyor olmasıdır. Çünkü sabahın erken saatleri bizi en zorlayan saatlerdir. Bir yandan sabahın ilk saatlerinde vücudumuzun uykuda kalmak üzere salgıladığı hormonlar bir yandan içeriden bize seslenen bebeğimiz… Evet uykusuz bir hayat bazen çok zor olabiliyor.

Çoğu bebek sabah 6.00 -7.00 sırasında uyanır. Eğer sabahın 6’sında uykusunu almış mutlu bir şekilde uyanan bir miniğiniz varsa bunu kabullenmeye başlamanızı öneririm. Ancak ya bebeğiniz sabahın 4’ünde uyanıp oyun oynamak istiyorsa? Erken uyanma bebekler ve çocuklar arasında çok sık görülen bir problem. Ancak size vereceğim ipuçlarıyla bebeğinizin sabah uyanmalarını geciktirebilirsiniz.

Geç Akşam Uykusu
Geç yatan geç kalkar mı?
Maalesef HAYIR. Yaklaşık 4 yaşına kadar bu matematiği maalesef unutun. Bebeklerinizi ne kadar geç yatırırsanız, erken kalkma ve gece uyanma olasılığı o kadar artar. Burada uygulamanız gereken mantık şudur: Bebeğinizi yatağına ne kadar yorgun yatırırsanız, hem erken kalkar hem de gece çok sık uyanır. Birçok bebeğin ideal yatma saati 19.00 ile 20.00 arasındadır. Ancak ailenizin programına ve yapısına göre bazı küçük değişikliklerle bu saatler üstünde uygun düzenlemeler yapılabilir.

Yetersiz Gündüz Uykuları
Gündüz az uyursa gece daha iyi uyur mu?
Maalesef HAYIR. “Uyku uykunun mayasıdır” sözü kesinlikle doğru çünkü bebeğiniz yaşının gerekliliklerine göre gündüz uykusunu ne kadar iyi alırsa, gece de o kadar iyi ve kaliteli bir uyku uyuyacaktır. Birçok ailenin gündüz uykusunun önemli olmadığını yeter ki gece uyusun dediğini biliyorum. Ancak iyi bir gece uykusunun temelleri yine yeterli gündüz uykularına dayanır.

Belki de Nedeni Çok Fazla Uyku Olabilir
Bebeklerimize 24 saat içerisinde ihtiyaç duydukları uykuyu sağlamak biz ebeveynlerin görevidir. 0-3 yaş döneminde bir bebek 10-12 saatlik gece uykusuna ihtiyaç duyar. Yaşlarına göre de 3-5 saat bir gündüz uykusu uyumaları gerekir. Bebeğiniz eğer uyuması gereken miktardan daha fazla uyuyor ise sabah çok erken uyanıyor olabilir. Eğer böyle bir sorununuz var ise gece uykularında her gün 15’er dakikalık yapacağınız geciktirmelerle akşam yatma saatini bir miktar öteleyebilirsiniz.

Uyku Pencerelerine Dikkat
Gündüz uykusu ile gece uykusunun arasını açarsam bebeğim akşam uykuya daha kolay dalar mı?
HAYIR. Diğer bir dikkatli olmamız gereken konu ise bebeğinizin uyku pencerelerini kaçırmamaktır. Peki, nedir bu uyku pencereleri? Uyku penceresi bebeğinizin yaşına göre iki uyku arasında uyanık kalabileceği zaman demektir. Bir yeni doğan ortalama 45 dakika uyanık kalabiliyorken, 6. Ayını doldurmuş bir bebek yaklaşık 2 saat uyanık kalabilir.
Bebeğinizi sizden daha iyi tanıyan kimse olamaz. Her ne kadar bebeklerin uyku pencereleri yaşlarına göre benzerlik gösterse de her bebek farklıdır. Bebeğinizin uyku işaretlerini iyi gözlemleyerek, onun ideal yatma zamanlarını en iyi siz belirleyebilirsiniz.

Uyku Dostu Bir Oda
Bebeğinizin odası ne kadar karanlıksa uyku kalitesi de o kadar artar mı?
Kesinlikle EVET. Gece karanlıkta bizi uykuda tutmayı sağlayan melatonin hormonunu salgılıyoruz. Bu nedenle odanın karanlık olması uyku kalitesi açısından çok önemli. Bebeğinizin odasının sabahın ilk ışıklarından etkilenmediğinden emin olun. Kalın perdeler bu sorununuza çözüm olabilecektir.

Bebeğiniz açlıktan uyanıyor olabilir mi?
OLABİLİR.
Özellikle eğer bebeğiniz 9 aydan küçükse bu ihtimali göz ardı etmemenizi öneririm. Eğer 6 ile 9 aylık bir bebeğiniz var ise ona gece 22.00 – 23. 00 saatleri arasında uyku öğünü vererek bu sorunu kolaylıkla çözebilirsiniz. Uyku öğününün en önemli amacı bebeğiniz uykudayken onu beslemektir. Onu uyandırmadığınızdan emin olun. Ve gece beslenmeleri konusunda her zaman lütfen doktorunuza danışın.

Bebeğinizi Sabah 6’dan Önce Kaldırmayın
Bebeğim sabah 6.30’da uyanıyor. Bunu nasıl düzeltebilirim?
Burada kendinize sormanız gereken soru şudur: Bebeğiniz sabah 06.30’da dinlenmiş ve mutlu bir şekilde uyanıyor mu? Eğer cevabınız evet ise bu konuda yapabileceğiniz maalesef pek bir şey bulunmuyor. Çünkü bebeklerin birçoğu sabah 06.00 – 07.00 arası güne başlarlar.
Eğer bebeğiniz 06.00’dan önce uyanıyorsa, onu hemen yatağından alarak güne başlamayın. Ona bu zamanın halen gece olduğunu, bu saatin oyun saati olmadığını anlatmanız önemlidir. Eğer tutarlı olursanız bir çok bebek bu saatte uyanma alışkanlığından kısa bir süre sonra vazgeçecektir.
Aksine onu erken kaldırırsanız, bu sonradan uzun bir süre kırmak için uğraşacağınız bir alışkanlığa dönüşebilir.

Alışkanlıkları değiştirmek zaman ister
Alışkanlıkları değiştirmek zaman ister. Özellikle bebeğinizin yaşı büyüdükçe, kalıplaşmış alışkanlıklar üzerinde sabırlı ve tutarlı bir şekilde çalışmaya devam etmelisiniz. Erken kalkma sorunu bazı bebeklerde haftalar boyunca çalışmayı gerektirebilir.

Bebeğinizin desteksiz kendi kendine uyuyor olması
İşte deliksiz bir uyku için sihirli kelimeler… Eğer bebeğiniz emzirilmeden, sallanmadan veya emziksiz yani tamamen desteksiz olarak uyuyabiliyor ise erken uyanmalara da gerekli adımları atarak mutlaka çözüm bulabilirsiniz.

Mutlu ve Deliksiz Uykular Dilerim
Sevgilerimle;
Güliz G. Özsaruhan
0-3 Yaş Bebek Uyku Danışmanı