Yaz Tatilinden Sonra Rutine Dönmek

Ağustos ayının bu son günlerinde “Yaz Tatilinden Sonra Rutine Dönmek” aileleri en çok endişelendiren konuların başında geliyor. Yaz aylarında geç kararan havalar, seyahatler, geç yenen akşam yemekleri derken bebek ve çocukların rutinlerinde değişimler yaşanabiliyor.

Rutinler kırılgan şeylerdir. Yaşanan değişiklikler rutinde değişimlere neden olabilir. Öyleyse Yaz Tatilinden Sonra Rutine Dönmek için neler yapabileceğinizi merak ediyorsanız, işte size bu geçişi kolaylaştıracak ipuçları:

Yaz Tatilinden Sonra Rutine Dönmek İçin Gerekli İpuçları

1-) Sabah Uyanma Saati ile Başlayın.

Unutmamak gerekir ki bulmacanın ilk parçası günün ilk kısmıdır. Tatilde esnetilen sabah uyanma saatiyle işe başlamanız doğru olacaktır. Eğer çocuğunuz tatilde normalden daha geç uyanmaya başladı ise en az 1 hafta öncesinden çocuğunuzu her gün 15 dakika erken kaldırmaya başlayabilirsiniz.

2-) Akşam Yatma Saatini Aşamalı Olarak Öne Çekin.

Tatilde 21.00’de uyuyan çocuğunuzun bir anda saat 19.00 ya da 20.00’da uyumasını beklemek çok doğru değildir. Değişimleri her zaman kademeli olarak yapmak, çocuğunuzun  yeni duruma alışmasını kolaylaştırır. Aşamalı olarak sabah erken uyandırmaya başladığınız çocuğunuzu, ideal yatma saatine ulaşana kadar, her gün  10-15 dakika erken yatırmaya da başlayabilirsiniz.

3-) Yemek Saatlerini Yeniden Düzenleyin.

Yaz aylarında bir çoğumuz daha geç kalkıyor, daha geç kahvaltı yapıyor, daha geç öğlen ve akşam yemekleri yemeğe başlıyoruz. Eğer sizin de çocuğunuz yaz döneminde sizin yaz rutininize uyum sağlamaya başladı ise yemek saatlerinde de yeni bir düzenleme yapmak yerinde olacaktır. Çünkü eğer yemek saatlerini yeniden düzenlemez ve bu saatleri bir miktar öne çekmezseniz, akşam yatma saatini öne çekmeniz daha zor olacaktır.

4-) Gündüz Uykularını Aşamalı Olarak Öne Çekin.

Aynı şey gündüz uykuları için de geçerli. Eğer yaz aylarında çocuğunuzun akşam yatma saatini ileri alabilmek için öğlen uykularını da aynı şekilde bir miktar ileri çektiyseniz şimdi gündüz uykularını aşamalı olarak yeniden öne çekmeniz gerekir. Yoksa çocuğunuzun akşam yatma saatinde uykusu gelmeyecektir. Sabah uyanma ve akşam yatma saatlerini aşamalı olarak öne çekerken, öğlen uyku saatini de aynı miktarlarda öne almayı ihmal etmeyin.

5-) Gündüz Uykularına Çok Dikkat Edin.

“Uyku uykunun mayasıdır” her zaman üstüne basa basa söylediğimiz bir şeydir. Gündüz uykuları düzensiz ve yaşına uygun şekilde yeterli değil ise, çocuklar akşam uykusuna daha zor dalar, gece uyanmalar hatta sabaha karşı erken uyanmalar başlar. Bu nedenle çocuğunuzu yaz tatilinden sonra rutine yeniden alıştırmaya çalışırken gündüz uykuları konusunda çok hassas davranmaya çalışın.

Çocuğunuzun  kaç saat ve toplam kaç gündüz uykusu yapması gerektiğinden emin değilseniz. Bu yazımı okumanızı öneriyorum.

6-) Tatilde Alıştığı Düzeni Değiştirmek

Seyahatinizde belki çocuklarınızla aynı odayı paylaşmak durumunda kalmış olabilirsiniz. Kış aylarında kendi kendine, odasında uyuyan çocuğunuz tatil döneminde bunu alışkanlık haline getirebilir ve evinize geri döndüğünde bu düzeni devam ettirmek isteyebilir. Eğer böyle bir durum ile karşılaştıysanız endişe etmeyin ancak ipleri elinizden bırakmayın.

Çocuğunuz 18 aylıktan büyük ise ona tatilin bittiğini, artık herkesin eskiden olduğu gibi kendi odasında yatacağını söyleyin. Biraz protesto ile karşılaşsanız bile tutarlılıkla ilerlediğinizde  üç gün içerisinde çocuğunuzun eski rutinine geri döndüğünü görebilirsiniz.

Eğer çocuğunuz 18 aydan küçükse ve yine normal şartlarda kendi odasında kendi kendine uyuyor ise, eve döndüğünüzde öncelikle odasına yeniden alışması için ona biraz zaman tanıyın. Altını odasında değiştirin, onu odasında emzirin, uyku zamanları dışında odasında vakit geçirmesini sağlayın. Daha sonra akşam uykusunda onu yatırıp, odasından çıkabilirsiniz. Tabi ki eğer daha öncesinde böyle bir alışkanlık edindiyse.

7-) Gün Işığı Almasını Sağlayın.

Yaz aylarında sürekli denize giren ve yeterli derecede gün ışığı alan çocuğunuzun tatilden sonra da bunu sürdürmesini sağlamanız çok önemlidir. Sabah ilk uyandıktan sonra ve öğleden sonra en az 15-30 dakika gün ışığına maruz kalmak akşam salgılanan melatonin hormonunun (uyku hormonu) salınımını arttırır. Bu da uykuların çok daha verimli olmasına fayda sağlar.

😎 Gün İçerisinde Yeterli Derecede Aktivite Yapmasını Sağlayın

Yine yaz aylarında oldukça aktif olan çocukların kış dönemine geçerken de yeterli derecede aktif olmalarını sağlayın. Biliyorsunuz uyku tek başına ele alınacak bir konu değil, aksine her bir parçanın doğru şekilde birleşmesiyle ortaya çıkabilecek bir sonuçtur. Çocuğunuzun uyku dışındaki saatlerinde aktif olması içinde biriken enerjiyi dışarı çıkarmasını ve daha uzun ve rahat uykular uyumasını sağlayacaktır.

Ancak burada unutulmaması gereken nokta uyku saatinden en az 15-20 dakika önce aktivitenin azaltılması çocuğunuzu hem uykuya hazırlayacak hem de aşırı derecede yorgun şekilde uykuya yatmasını ve gece uyanmalarını önleyecektir.

9-)Rahatlayın.

Yukarıda bulunan tavsiyeleri uyguladınız ancak çocuğunuz tatilden sonra eski rutinine dönmekte zorlanıyor ise üzülmeyin. Eski rutine geri dönmek bazen 1-2 hafta sürebilir. Önemli olan sizin tutarlık ve sabırla bu yolda ilerlemenizdir. Göreceksiniz ki çocuğunuz eninde sonunda eski düzenine geri dönecektir.

Hepinize mutlu ve kesintisiz uykular diliyorum.

Sevgilerimle,
Güliz G. Özsaruhan
0-3 Yaş Bebek Uyku Danışmanı