Anne ve babaların uyku konusunda en çok merak ettiği konuların başında gündüz uykuları yer alıyor. Uyku uykunun mayasıdır diye boşuna dememişler gerçekten. Çünkü gündüz uykularını yaşına uygun şekilde yeterli derecede alan bir bebek, gece çok daha uzun uyuyabiliyor.
Bebeklerde Gündüz Uyku Sorunu Konusunda Bilmeniz Gereken En Önemli 10 Madde
1-) Günün ilk iki gündüz uykusu en verimli olanlardır.
Bu diğer gündüz uykularının önemli olmadığını göstermiyor tabiki. Ancak günün ilk iki uykusu bebek ve çocuklar için çok daha güçlendirici ve yenileyici bir etkiye sahiptir. Ayrıca bebekler günün ilk uykusunu, diğer gündüz uykularına göre daha kolay yapabilirler. Günün ilk saatlerindeki bu verimli uyku dalgasını kaçırmayın.
2-) 1 yaşını doldurmuş her bebeğe tek gündüz uykusu yeterli gelmeyebilir.
Genellikle bebekler 15 ile 18. aylar arasında tek uykuya hazır olurlar. Aslında bir çok bebek 1 yaşını doldurduğunda tek uykuya geçme sinyalleri verse de aslında bir çoğu 15-18.aya gelene kadar tek uykuya hazır olmayabilirler.
3-) 6. ayını dolduran çoğu bebek halen 3 uykuya ihtiyaç duyar.
Bebeğiniz 6. ayını doldurduğunda 3 uykudan 2 uykuya geçmeye hazır değildir. Halen 3 hatta 4 uykuya ihtiyaç duyabilir. Genellikle bebekler 9. ayını doldurduklarında 2 uykuya hazır olurlar. Bu nedenle 6. ayını dolduran bebeğinizi 2 uykuya geçirmek için aceleci davranmamanızı tavsiye ederim. Gündüz Uyku Geçişleri hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz bu yazımı okumanızı öneririm.
4-) Bebeğinizin günlük uyku ihtiyacı doğumdan 18. aya kadar farklılıklar gösterecektir.
Yenidoğan bir bebek gündüz yaklaşık olarak 4 ya da daha fazla uykuya bölünmüş olarak 7-8,5 saatini uykuda geçirir. 18. aya gelen bir bebek ise tek bir gündüz uykusuna ihtiyaç duyar. Bebeğinizin ayına göre Gündüz Uyku İhtiyaçlarını öğrenmek isterseniz bu yazımı okuyabilirsiniz.
5-) Bebeğinizin/çocuğunuzun gece iyi uyuyor olması, gündüz de iyi uyuyacağını göstermez.
Gündüz uykuları ile gece uykuları farklılık gösterir. Gündüz, çok fazla dış etkenlerden etkilenen bebek ve çocukların bir bölümü düzenli bir gündüz uyku düzeni oluşturamayabiliyorlar. Bunun en önemli nedenlerinden biri uyku baskısının geceleri, gündüze göre daha fazla olmasından kaynaklanıyor. Gece olduğu gibi gündüz uykularının da karanlık ve sessiz bir ortamda yapılması bebek ve çocuklarınızın hem daha kolay uyumalarını hem de daha uzun süre uykuda kalmalarını sağlar. Bu da bebeklerde gündüz uyku sorunu çözümü için önemli bir adımdır.
6-) Yatakta/beşikte yapılan uykular en verimli uykulardır.
Bebeğinizin/çocuğunuzun bazı gündüz uykularını arabada ya da pusette yapması sorun değildir. Ancak bu uykular, yataklarında yapılan uykular kadar verimli olmazlar.
7-) Bebeğinizin/çocuğunuzun ihtiyacından fazla gündüz uykusu alması gece uykularını olumsuz etkiler.
Genellikle sorun yetersiz gündüz uykuları olsa da bazı bebek ve çocukların da ihtiyaç duyulandan fazla gündüz uykusu alması gece uykularını olumsuz etkileyebilir.
Bebeğinizin/çocuğunuzun gün içerisinde ne kadar uykuya ihtiyacı olduğunu bilmiyorsanız bu yazımı okuyabilirsiniz.
8- ) Bebeğinizin/çocuğunuzun gündüz uykularını uzatmak için gereğinden fazla uğraşmayın.
Eğer bebeğiniz sadece 30 dakika sonra gündüz uykusundan uyandı ise uykularını uzatmak için çalışmanız normal ve doğrudur. Bebeklerde gündüz uyku sorunu son derece önemlidir. Ancak bazı aileler bebek ve çocuklarının bölünen uykularını uzatmak için gereğinden fazla uğraşıyorlar. Uykuları uzatmak için 2 saat boyunca uğraşırsanız hem diğer uyku zamanını kaçırırsınız, hem de kendinizi ve bebeğinizi fazlasıyla yormuş olursunuz.
9-) 3 ya da 4 yaşına gelen çocuğunuz gündüz uykularını bıraksa bile halen sessiz zamana ihtiyaç duyar.
Çocuğunuz uyumuyorsa bile, öğleden sonra çocuğunuzun dinlenmesi için 45 dakika-1 saatinizi kitap okuyarak ve uzanarak geçirmesini sağlayabilirsiniz. Bu şekilde ona akşam uyku saatine kadar ihtiyacı olan enerjiyi sağlamış olursunuz.
10-) Bebeklerin gündüz 2 uyku arasında uyanık kalabilecekleri sürelere dikkat etmeniz gerekir.
Biz buna uyku penceresi diyoruz. Eğer bu uyku zamanını kaçırırsanız, bebeğiniz stres hormonu salgılar, uyumakta ve uykuda kalmakta zorlanır. Yani eğer siz bebeğinizi uyandıktan 2 saat sonra uyutmanız gerekirken, 4 saat sonra uyutursanız bebeğiniz ya çok zor uykuya dalar, ya da uyusa bile saat kurmuşçasına 30-45 dakika sonra uyanır. Bunun temel nedeni aslında bebeğinizin çok yorgun düşerek uykuya yatmasıdır.
Bebeğinizin yaşına göre uyanık kalabileceği süreler hakkında bilgi sahibi olmak için bu yazımı inceleyebilirsiniz.
Sevgilerimle,
Güliz G. Özsaruhan
0-3 Yaş Bebek Uyku Danışmanı