Bebekleriniz ne kadar hızlı büyüyor değil mi?
Büyürken bebeğinizin uyku ihtiyaçları da farklılık gösterebiliyor. Bildiğiniz gibi fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı bir gelişim için çocukların hem gündüz hem de geceleri kaliteli uykuya ihtiyaçları vardır. Her zaman iyi bir gündüz uykusu gece uykusunu da beraberinde getirir. Bu nedenle özellikle ilk 3 sene bebeklerimizin gündüz uykularına da azami derecede önem göstermemiz gerekir.
Bebeklerde Gündüz Uyku Düzeni Hakkında Merak Ettikleriniz
- Bebeğiniz ne zaman 3 uykudan 2 uykuya geçmeli?
- Bebeğiniz ne zaman 2 uykudan tek uykuya geçmeli?
- Bebeğinizin uyku geçişleri için hazır olduğunu nasıl anlayabilirsiniz?
- Bu geçişler ne kadar sürer?
Bebekler genellikle 3 aylık olduklarında 3 gündüz uykusu yapmaya başlarlar. 3. gündüz uykusu ise çoğunlukla 7-9. aylar arasında kaybolmaya başlar.
Bebeğiniz büyüdükçe gündüz ihtiyacı olan uyku süresi de azalır ve gündüz 2 uyku arasında uyanık kalabilecekleri süreler de bununla paralel uzamaya başlar. Bebekler çoğunlukla 15-18. aylar arasında sabah uykusunu bırakmaya başlarlar ve 2-3 saat süren bir öğlen uykusu onlara yeterli gelmeye başlar. Her zaman her bebeğin farklı olduğu gerçeğini unutmamak gerekir. Bazı bebekler 12. ayda tek uykuya geçmeye hazır olurken bazıları ise bu geçişe 19. aya kadar hazır olmayabilirler.
“Bebeğim yeterli derecede uyuyor mu?” sorusunun cevabı ise aslında herkesin bebeğinde gizlidir. Eğer bebeğiniz gün içerisinde mutlu ve huzurlu bir bebek ise ve gece uykuları da düzenliyse o zaman uyuduğu miktarın ona yettiğini düşünebilirsiniz.
Peki, bebeğinizin uyku geçişleri için hazır olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
Bebeklerde gündüz uyku düzeni değişikliği başlarken aşağıdaki değişiklikler gözlemlenebilir.
- Gece bir anda başlayan uyanmalar
- Sabah erken saatte başlayan uyanmalar
- Gece uykusuna yatmada ve uyumada zorluk
- Normalde uyuduğu saatte uykusunun gelmemiş olması
- Sabah uyku süresinin çok uzaması ya da her iki uykunun süresinin çok kısalması
- Sabah uyuduktan sonra 2. uykuya yatmak istememe
- Uykulara direnç göstermeye başladı ise
- Uyku saatini kaçırmasına rağmen mutlu ve enerjik gözüküyorsa (uykusuzluk yüzünden adrenalin salgılamadığından emin olun lütfen)
Bebeğinizin geçişe hazır olduğunu anlamak için lütfen acele etmeyin. Bu işaretlerin sadece birkaç defa değil. 10-14 gün boyunca haftada 3-4 defadan fazla sürüyor olması gereklidir.
Geçişlerin ilk zamanları her zaman zordur. 9 aylık bir bebeğe 3 uyku fazla 2 uyku az geldiği gibi 16 aylık bir bebeğe de 2 uyku fazla ancak tek uyku az gelecektir. Bu zorlukları da akşam yatma saatini bir miktar öne çekerek çözebilirsiniz.
Bebeklerde gündüz uyku düzeni değişikliğinde yeni düzenin oturması ise yaklaşık 1 ay sürebilir.
Umarım işinize yarar.
Mutlu ve kesintisiz uykular diliyorum.
Sevgilerimle,
Güliz G. Özsaruhan
0-3 Yaş Bebek Uyku Danışmanı