bebeklerde uyku eğitimi

Kesintisiz bir uyku var mı? Aslında YOK!

Bebekler de yetişkinler gibi gece boyunca bir çok kez uyanıyor ve bu uyanmaları çoğu kez hatırlamıyorlar bile. Uykunun bilimine baktığımızda bebekler ile yetişkinlerin uyku döngülerinin farklı olduğunu görüyoruz. Gelin isterseniz bu konuyu biraz daha açalım.
Önce bebeklerimizi ele alalım. Bir bebeğin uyku döngüsü yaklaşık 40-45 dakika sürüyor.

Bebekler ilk 10 dakika içerisinde uyumaya başlarlar. 10-20. dakikalar arasında uykuya dalarlar. 20-30. dakikalarda derin uykuya geçerler. 30-40. dakikalarda derin uykudan çıkarlar ve 40-45. dakikalarda bir uyku turunu tamamlayarak hafif uykuya geçerek kısmi olarak uyanma yaşarlar.

Peki nedir bu kısmi uyanmalar?

Kısmi uyanmayı nasıl tanıyabiliriz?

Ve bu kısmi uyanmaları bebeğimizin uyku sürelerini arttırmada nasıl lehimize çevirebiliriz?

40-45 dakikalık uyku turunu tamamlayan bir bebek kısmi uyanma yaşadığı süre içerisinde yaşına bağlı olarak çığlık atabilir, ağlayabilir, anne diye seslenebilir. Ama eğer biz ebeveynler bu kısmi uyanmalara doğru şekilde yaklaşmaz isek o zaman bu uyanmaların sonucunda bebeklerimiz için istemeden de olsa bir destek mekanizması oluşturmuş olabiliriz.

Genellikle karşımıza çıkan senaryo şu şekilde olur: Gece bebeğinizin sesini duyarsınız, koşarak uykusu açılmasın diye yanına gider pış pışlar, düşen emziği verir ya da memeye alırsınız ki uykuya hemen dönebilsin. Oysaki bebeğinize verdiğiniz bu hızlı tepki, bebeğinizin uyku turundan çıkarak yeni bir uyku turuna kendiliğinden ve doğallıkla geçisine engel olur.

Kısmi uyanmalar yaklaşık olarak bir kaç saniye en fazla bir kaç dakika sürer.  Eğer biz ebeveynler bebeğimizin kısmi uyanmaları sırasında sadece bir kaç dakika bekler, ondan gelen sesleri dikkatle dinlersek, bebeğimize de kendi kendine uykuya dönmesi için fırsat vermiş oluruz. Emin olun, bebeğinizin size gerçekten ihtiyacı var ise ve bu bir kısmi uyanma değil ise bunu mutlaka bilmenizi sağlayacaktır. Öyle bir durumda lütfen vakit kaybetmeden bebeğinizin yanına gidin.

Biz yetişkinlerin ise bir uyku turu yaklaşık olarak 90 dakikadır. Biz de bu kısmi uyanmalar sırasında uyanır, belki yastığımızı düzeltir, üşüdüysek üstümüzü örteriz. Eğer susadığımızı hissetmez ya da aklımıza bir düşünce takılmaz ise yeniden uykuya döner ve uyandığımızı dahi hatırlamayız.

Bu yaklaşımı özellikle henüz bembeyaz zihinlerinde uyku ile bir dış destek nesnesini henüz ilişkilendirmemiş küçük bebekler için kullanabilirsiniz. Sadece bir iki dakikalık  “GERÇEK UYANIKLIK SESLERİNİ BEKLEME” sayesinde bebeğinizin uyku sürelerini arttırabilir ve uyku geçişlerini doğal sürecinde yapabilmesini sağlayabilirsiniz.

Sevgilerimle,
Güliz G. Özsaruhan
0-3 Yaş Uyku Danışmanı