bebek uyku eğitimi

Bebek uyku eğitimi ve Doğal Ebeveynlik – İkisini birlikte yapabilmek mümkün mü?

Kesinlikle EVET.

Bebeğinize doğru uyku alışkanlıkları kazandırmaya çalışmak ve doğal ebeveynlik kavramları aslında düşündüğünüz kadar birbirinden uzak kavramlar değil. Birçok aile doğal ebeveynliği sadece bebeğiyle aynı yatağı paylaşmak, uzun yıllar emzirmek ve uyku eğitimi vermemek olarak tanımlıyor.

Doğal ebeveynlik akımının dünyadaki en önemli temsilcilerinden olan Dr. Sears doğal ebeveynliği anne ile bebek arasındaki güçlü bağ olarak tanımlıyor. Dr. Sears ve bu akımın temsilcileri bebeklik hatta çocukluk dönemine kadar kurulan bu güçlü bağın bebeğin daha sonra kuracağı ilişkilerde en etkili faktör olduğunu savunuyor.

Bu bakış açısına kesinlikle katılıyorum. Anne-baba ve bebek arasında kurulan güvenli bağlanmanın 3 temel işlevi var:

  1. Dünyayı keşfederken geri dönülebilecek bir liman olma
  2. Fiziksel gereksinimleri karşılama
  3. Hayata dair güvenlik duygusu geliştirmek

Güvenli bağlanma teorisi 1950’li yıllarda John Bowlby ve Mary Ainsworth’un çalışmaları ile ilk kez ortaya çıktı. Güvenli bağlanma çocuğun dünyayı algılayışını etkiler. Bebeği gelecekte yetişkin olduğunda tatmin edici ilişkiler kurma kapasitesine zemin oluşturur. Kişisel gelişimini etkiler ve oldukça önemlidir.

Bebek Uyku Eğitimi ve Güven Bağı

Her zaman dengenin de çok önemli olduğuna inanırım. Bebeğinizle güvenli bağlar kurarken ona kendisi ile mutlu, güvenli ve rahat olma becerisini de kazandırmak aynı derecede önemlidir.

Bir bebeğin ilk olarak anne ve daha sonra baba ile kuracağı güvenli bağlanma için belirli temel prensiplerin karşılanması gerekir.

  • Bebeğinizi sevgi ile beslemek ve beslenmek istemediğinde ona saygı duymak ve zorlamamak
  • İhtiyaçlarına hassasiyetle yaklaşmak
  • Ten teması kurmak
  • Sevgi göstermek, göz teması kurmak
  • Gülümsemek
  • Tutarlılık
  • Pozitif ebeveyncilik
  • Bebeğiniz için sağlıklı ve güvenli bir uyku ortamı yaratmaktır.

Aslında doğal ebeveynlik kavramını birçok aile içgüdüsel olarak uygular. Doğal ebeveynlik uyku eğitimine karşı çıkar. Çünkü birçok kişi uyku eğitiminin sadece “Ferber yöntemi” (Kontrollü ağlatma) ya da “Cry it out” yani ağlamaya bırakma yöntemi olarak düşünüyor. Bu nedenle ben uyguladığım yöntemlere uyku eğitimi değil, sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırma demeyi tercih ediyorum. Çünkü bebeğinize uyumayı öğretmenin güvenli ve çok daha sevgi dolu yöntemleri var.

Güvenli bağlanmanın temelinde güvenlik ile desteğin; güvenin ve bağımsızlığın dengede olması gerekir. Doğal ebeveynlik akımında da artık bebeğini emzirmek istemeyen bir anne aşamalı olarak gece beslenmesini keser.

Ya da artık bebeğini kendi istediği bir nedenden dolayı kendi odasına geçirmek isteyen bir doğal ebeveynlik yanlısı bir anneye yine kendini bebeğinden aşamalı olarak uzaklaşmasını tavsiye eder.

Bebek uyku danışmanı olarak sunduğum yöntemlerde bebeğinizin gece emzirmesini kesmek zorunda kalmazsınız. Eğer tercihiniz bu yönde olursa tabi ki. Dünya Sağlık Örgütü bebeğinizi 2 yaşına kadar emzirmeyi tavsiye eder. Bebeğinizi emzirmeye devam ederek de ona sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırabilirsiniz.

Bebeğinize sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırmak yani uyku eğitimi vermek için hiçbir zaman erken ya da geç değildir. Sevgi dolu, hassas yöntemlerle ve anne – baba – bebek ilişkisine zarar vermeden ona büyümesi ve gelişmesi için ihtiyacı olan uykuyu sağlayabilirsiniz.

Sevgilerimle,
Güliz G. Özsaruhan
0-3 Yaş Bebek Uyku Danışmanı