Bebekler Nerede Uyumalı

Bebekler Nerede Uyumalı?

Bebeğiniz nerede uyumalı konusu en tartışmalı konulardan biridir. Bazı bebek uyku danışmanları ve uzmanlar çocukların anne ve babayla uyumasını savunurken, bazıları ise buna kesinlikle karşı çıkar.

Bebekler nerede uyumalı sorusu için buradaki asıl karar aslında sizin neyi doğru bulduğunuzdur. Siz ne yapmak istiyorsanız ve neyi doğru buluyorsanız aslında yapılması gereken odur.

Eğer bir çocuk kendi kendine uyuma becerisine sahipse nerede olduğuna bakmadan genellikle çabuk ve derin uyur. Eğer bir problem yoksa (hasta değilse veya bir şey onu rahatsız etmiyorsa) uyuduğu andan sabahın ilk ışıklarına kadar kesintisiz uyuyabilir.

Bu zaman süresince çocuklar da aynı biz yetişkinler gibi kısmi olarak uyanmalar yaşayabilir. Bu süreler 10 dakikayı geçmez. Bu uyanma sürelerinde de oldukça uykuludurlar ve yeni bir pozisyon alarak uyumaya devam ederler. Böylece aslında bir destekle uyumayan bir çocuk için gece boyunca nerede ve kiminle uyuduğunun bir önemi olmaz.

1- Birlikte uyuma
2- Aynı odada ama ayrı yataklarda uyuma 
3- Yada çocuğun kendi odasında ve kendi yatağında uyuması
 
Bebeğinizin nerede uyuyacağı kararınızı vermeden önce bazı durumları göz önüne almanız gerekir:

Öncelikle bu karar sizin olmalı, çocuğunuzun ya da başka birinin baskısından dolayı olmamalı. Bir yakınınızın beraber uyuma ya da ayrı uyuma deneyiminin iyi veya kötü sonuçlanmış olması sizin kararınızı etkilememeli. Çünkü her çocuğun ihtiyaçları ve her ailenin yaklaşımı birbirinden farklıdır. “Bebekler nerede uyumalı?” konusunda ebeveynlerin her ikisi de aynı kararda olmalıdır. Çünkü eğer değillerse uzun vadede bunun sorunlara yol açacağı aşikardır.

Ayrıca eğer birlikte uyuma kararı alınmışsa bunun hangi dönemde son bulacağını da baştan planlamalısınız. 10 yaşına gelen ama halen ebeveynleri yanında olmadan uyuyamayan çocuklar vardır. Aile mutsuzdur, çocuk arkadaşlarından utanmaktadır ama alışkanlık halen devam etmektedir.
Birlikte uyuma kararı vermeden önce bu durumun size sağlayacağı avantajlara ve dezavantajlara bakmakta yarar vardır.

Birlikte Uyumanın Avantajları:

  • Çocuğunuz uyandığında ilk olarak sizi yanında görür. Bu herkesin hoşuna gider.
  • Emzirme kolaylığı olur.
  • Çocukla daha fazla birlikte olma olanağı olur.
  • Çocuk gece boyunca çok sık uyanıyorsa hem ebeveynlerin hem de çocuğun daha iyi uyuma olasılığı artar.

Birlikte Uyumanın Dezavantajları:

  • Ani bebek ölümü riskini arttırır (özellikle sigara, alkol yada ilaç kullanan ebeveynler için)*
  • Eğer çocuk rahatsız şekilde uyuyorsa, ebeveynlerin bundan etkilenerek uyuyamaması (Çocuklar çok rahatsız şekilde uyuyabilirler bacaklarını babalarının yüzüne koyabilir, annelerinin üstüne çıkmak isteyebilirler, tekme atabilir, çok fazla dönerek, sürekli mırıldanabilirler)
  • Eğer ebeveynlerden biri rahatsızlık sebebiyle başka bir odaya taşınmış ise eşe veya çocuğa kızgınlık duyabilir.
  • Ebeveynlerden birinin çocukla birlikte erken yatması gerekebilir. Böylece kendine ayıracağı özel zaman süresi azalır.
  • Ortaya çıkabilecek uyku sorunlarını aşmak zorlaşır.

Eğer bebeğinizle birlikte uyuma yolunu seçtiyseniz Ani Bebek Ölümü risk faktörlerini azaltmak için gerekli önlemleri de almanız gerekir. Bebekleri sırt üstü yatırmak, bebeğin yattığı yerin orta sertlikte olması, yatakta boğulmaya neden olabilecek hiçbir aksesuar, yumuşak yastık ve peluş gibi yatak malzemelerinin kullanılmaması gibi…

Unutulmaması gereken aslında uykunuzu alamadığınızda kızgın ve yorgun olmanızdır. Böyle olunca da gündüz ve gece zamanlarında çocuğunuzla gerektiği şekilde ilgilenemezsiniz. Çocuklarınıza karşı tahammül seviyeniz azalır.

Kararınız her ne olursa olsun verdiğiniz kararda mutlu olmanız çok önemlidir. Çünkü bebeğinize verebileceğiniz en değerli şey aslında budur. Sizin aile içerisindeki mutluluğunuz ve uyumunuz her zaman bebeğinize yansıyacaktır.

*Dünya Sağlık Örgütü Ani Bebek Ölüm riskini azaltmak için ilk 6 ay bebeklerin ebeveynleri ile aynı odada ancak farklı yatakta uyumalarını tavsiye eder.

Sevgilerimle,
Güliz G. Özsaruhan
0-3 Yaş Bebek Uyku Danışmanı