biberonu nasıl bıraktırabilirim

Uyku Yardımı: Bebeğime Biberonu Nasıl Bıraktırabilirim?

Biberona veda etmek hem bebeğiniz hem de sizin için zor bir karar.(çünkü hem bebeği rahatlatır, hem de işleri sizin için kolay hale getirir). Biberonu bırakmak için çalışmalara başlamak için en uygun zaman ilk doğum gününden hemen sonradır. Çocuğunuz 15 aylık olduğunda da biberonu tamamen hayatınızdan çıkartabilirsiniz.

Peki, Biberonu Bebeğinize Neden Bıraktırmalısınız?

Çocuklar nesnelere 15 – 18. aylarda daha çok bağlanırlar. Çünkü bu dönem hem bağımsızlıklarını kazanmaya başladıkları hem de halen size ihtiyaç duydukları bir evredir. Bu yaştaki bir çocuk hem anne ve babasından kısa mesafede uzaklaşmak ve yeni keşifler yapmak isterken, yorgun, hasta ya da korktuğunda sizi yanı başında isteyecektir. İşte bu dönemde onu rahatlatan, biberonuna da daha çok bağlanacaktır. Bu dönemde ona bağlanabileceği farklı şeyler sunmaya çalışın: battaniye, uyku oyuncağı, bir oyuncak vb.

Dişlerde çürüme tehlikesi:

Özellikle eğer bebeğiniz biberondan süt içtikten sonra dişlerini fırçalamıyorsa ve bu şekilde uyuyorsa dişler çürüme tehdidi ile karşı karşıya kalır. Bir de bebeğinizin içtiği formül süt şeker içeriyorsa ya da biberondan meyve suyu içiyorsa dişlerin çürümesi daha muhtemeldir. 18 aylık olan bebeklerin dişlerinin çürüyor olmasının nedeni sürekli olarak dişlerinde süt ile uykuya dalmalarıdır.

Çene ve diş yapısını bozar:

Sürekli biberon emmek hatta bu biberon ile uykuya dalmak dişlerde yapısal bozukluklara ve üst çenede öne doğru çıkıklığa sebep olabilir.

İştahını azaltır:

Eğer 12 aydan büyük bebeğinizin sabah uyandığında yaptığı ilk şey biberonundan süt içmekse, bu onun kahvaltıda katı gıda yemesini azaltacaktır. Oysa bu yaştaki çocukların büyümesi için dengeli beslenmeye ihtiyaçları vardır.

Çözüm Süreci: Bebeğime Biberonu Nasıl Bıraktırabilirim?

1. Alıştırma Bardağı Alın, tabii henüz yapmadıysanız. Hatta bebeğiniz biraz daha büyükse bırakın kendi bardağını kendi seçsin. Bundan hoşlanacaktır. Bebeğinize biberonu bıraktıracağınızı mutlaka öncesinde haber verin.

2. Aşamalı bıraktırma yöntemini deneyin: İlk olarak en zayıf halkadan başlayarak onu biberondan yavaş yavaş uzaklaştırın.

1. Aşama: Genellikle çocukların biberona en az ihtiyaç duydukları saatler öğlen saatleri olur. İlk olarak öğlenden başlayarak biberonu yavaş yavaş hayatınızdan çıkarmaya başlayın. Çocuğunuzun öğlen içtiği sütü en sevdiği bardakta teklif edin.

2.Aşama: Şimdi sıra sabah biberonunda. Öğlen bardaktan içmeye başladığı 4. veya 7. Günde (çocuğunuzun işaretlerini takip edin) aynı şeyi sabah yapmaya başlayın. Sabah yapacağınız ilk şey çocuğunuzu biberon yerine kahvaltıya yönlendirmek olsun.

3. Aşama: Şimdi sıra en zor halka da. Eğer çocuğunuzun akşam yemeğini yeterli derecede yediğini düşünüyorsanız, her gece süt vermeniz gerekmez. Böyle gecelerde süt verme işlemini atlayabilirsiniz. Eğer karşı çıkarsa aşamalı olarak sütü azaltın. Her 2 gecede 1 biberonun içindeki sütü 25-30 ml azaltarak içine su ekleyin. Biberondaki süt 50 ml kaldığında artık sadece bardaktan su vermeyi teklif edebilirsiniz. Suyu biberondan vermemeye dikkat edin. Eğer gece çocuğunuzun süt içmesi konusunda hassassanız veya içmesi gerektiğine inanıyorsanız sütü bardakta içirin ve mutlaka süt içtikten sonra dişlerini fırçalayın.

ÖNEMLİ NOT: Çocuğunuz biberonu bıraktıktan sonra mutlaka tüm biberonları evinizden atmayı unutmayın.

Mutlu ve Deliksiz Uykular Dilerim
Sevgilerimle;
Güliz G. Özsaruhan
0-3 Yaş Uyku Danışmanı